VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

duminică, 21 august 2011

MUZEUL DE ARTA BRANCOVENEASCA








O zi insorita de august.Astazi mergem impreuna cu tinerii voluntari din Germania si Canada sa vizitam Palatul brancovenesc de la Mogosoaia '
In autocar mare veselie si buna dispozitie intretinuta mai ales de doamnele Ardeleanu , Eschenazi , Mihaiescu si de Tudorica , dar si de Dorothee , Philipp, Iudith , Sabine si David dintre oaspeti .
Am plecat dimineata devreme si am ajuns curand .Coboram din autocar si parcurgem aleile pline de verdeata ale unui parc splendid care inconjoara Palatul
Iata , langa Turnul Portii ,o frumoasa biserica cu hramul Sf. Gheorghe ctitorita acum peste 400 de ani de domnitorul Tarii Romanesti , Constantin Brancoveanu .
Ne amintim din cartea de istorie ca acest domnitor a fost decapitat impreuna cu cei 4 fii ai sai la 1714 de catre otomani pentru faptul ca a refuzat sa se lepede de credinta crestina si sa treaca la mahomedanism .
Cum trecem de poarta , atentia ne este atrasa de o cladire impunatoare ,armonioasa zidita de Constantin Brancoveanu pe la 1700 , transformat in prezent in Muzeu de arta brancoveneasca .Este un punct de atractie pentru numerosi turisti din tara si de peste hotare .
La primul etaj sunt apartamentele princiare . In numeroasele incaperi sunt expuse piese de mare interes artistic si istoric : scoarte romanesti , covoare tablouri de familie , picturi pe sticla , ceramica , mobilier din lemn sculptat ,etc .
Prietenii nostri sunt foarte interesati de cele vazute si pun tot felul de intrebari .Traducatorii Dorothee , Noemi si Virginica sunt foarte solicitati .
Sa recunoastem ca si noi autohtonii suntem incantati ; unii vizitand pentru prima oara Palatul de la Mogosoaia .
De mare frumusete este fatada dinspre lac a Palatului cu o logie in stil venetian cu 3 arcade impresionante . In fata pana la lac o mare de flori de toate culorile te imbata cu mireasma lor .
Am aflat ca pe estrada amenajata in curtea Palatului au loc periodic diferite manifestari cultural artistice ,mult agreiate de tineret .
A fost o zi frumoasa , plina de soare dar si de invataminte privind trecutul istoric glorios al poporului roman , precum si despre maestria artelor din perioada brancoveneasca .

Etichete:

luni, 15 august 2011

PRIETENI VECHI - PRIETENI NOI

Am avut din nou oaspeti dragi , prieteni de peste hotare .Este vorba de un grup de tineri voluntari apartinand ASF (Aktion Suehnezeichen Friedensdienste - in traducere libera : actiune sub semnul reconcilierii , in slujba pacii).
Aceasta organizatie este internationala si are ca obiectiv lupta impotriva rasismului , intolerantei si discriminarilor de orice fel .Tineri voluntari desfasoara actiuni variate cu caracter social , umanitar si cultural in vederea instaurarii unor relatii de cunoastere , colaborare si prietenie intre oameni ,indiferent de culoarea fetei , religie , origina etnica sau convingeri politice .
Amintim ca un grup de tineri din Germania , Austria si Polonia ne-a facut anul trecut o vizita similara la Caminul Rosen .Ei au executat atunci diverse lucrari de infrumusetare in parcul Caminului , cat si in interiorul cladirii. Sefa lor a fost anul trecut simpatica Dorothee care a prins drag de noi , revenind si in acest an .
De data aceasta grupul a cuprins tineri voluntari din Germania : Kathi , Jolke , Sabine , Philipp ,Sandra ,Judith Iacob,precum si David din Canada .De data asta ei au facut lucrari de curatire la Cimitirul evreiesc Filantropia , eliminand vegetatia abundenta acolo unde aceasta acopereea aleile sau pietre tombale .
Dincolo de aceste activitati , un loc aparte l-au ocupat discutiile cu numerosi rezidenti din Camin
pe care i-au vizitat in camerele lor .Au fost foarte interesati sa afle cat mai multe despre trecutul nostru in special de persecutiile care au avut loc impotriva evreilor in timpul regimului fascist .
Dorothee - care vorbeste fluent limba romana - a fost permanent pe post de translator .De asemenea a functionat ca traducator Noemi de la JCC . Dar discutiile au fost mult inlesnite de faptul ca Doamnele Medi Dinu , Eva Szemler si Virginica Mihaiescu cunosc limba germana .
S-au legat spontan relatii de prietenie in special cu doamnele Ardeleanu , Grimberg , Fonea Eschenazi , Leonte , Klarsfeld , Liebovici ,domnul Carabat si multi altii .
In mod deosebit am fost impresionati de seara culturala pe care ne-au oferit-o tinerii nostri prieteni cand ne-au prezentat o sceneta , diverse recitari si numeroase cantece in germana , romana , ebraica , idis si franceza . Nici nu banuiam ca au atatea talente , inclusiv de arta culinara (s-au servit niste clatite delicioase ) care ne-au delectat .
Va multumim din tot sufletul dragi prieteni , ne-ati facut o mare bucurie . Alaturi de voi ne-am simtit si noi mai tineri .

Etichete: