VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 25 noiembrie 2019

ZIUA SURPRIZELOR LA CAMINUL ROSEN

   
                     
image.png
            Pentu rezidentii Caminului Rosen a fost si o zi a surprizelor placute.  Am primit vizita unui grup de de 10 israelieni - #cteenromania -  toti de nota 10.  
                  Prima surpriza. Ne-am intalnit la club si ne-au facut fiecaruia cate o poza. Ne asteptam insa sa aiba aparate foto ultramoderne, sofisticate. Nici vorba. Aveau un aparat mic,  asemanator  cu cele care existau  odata, cu film care trebuia developat ulterior intr-o camera cu lumina rosie. Dar sa vezi si sa nu crezi.  Dupa 15-20 de secunde din aparat a iesit poza noastra pe care ne-au inmanat-o. 
                  A doua surpriza. Tinerii ne-au  impartit  tuturor cate o placa din lemn in forma de inima. Pe mese au pus apoi pensule si acuarele, creioane colorate, pentru pictura. Au mai pus coli de hartie colorata, flori din hartie, stelute sclipitoare, etc.  De asemenea, foarfeci si pelicanol pentru lipit.  Dupa care ne-au indemnat sa lipim pe placa de lemn fotografia si sa o impodobim dupa imaginatia noastra. De necrezut, au iesit niste lucrari foarte frumoase din care s-ar putea face o expozitie foarte interesanta.
              Fara indoiala a fost o surpriza cu talc si am incercat sa o descfram. Poate ca tinerii israelieni ne-au facut simbolic un fel de "transplant de inima" multiplu care ne-a intinerit. Sau poate ca tinerii israelieni  in semn de respect si apreciere ne-au demonstrat dragostea lor fata de noi. Cum se spune ne-au daruit inimile lor . Oricum ne-au Impresionat puternic.
            A treia surpriza, poate cea mai importanta. In societatea contemporana exista un fenomen aproape generalizat, asa numitul conflict intre generatii. Tinerii de azi ne socheaza prin comportare, prin imbracaminte, prin vocabular, chiar prin negarea unor  principii morale sau de justitie traditionale. Ii considera pe batrani anacronici, incapabili sa inteleaga evolutia fireasca a omenirii si chiar o povara pentru societate (uitand ca vor deveni si ei batrani candva) ... Nimic din toate acestea la tinerii israelieni. Dimpotriva, au fost foarte atenti cu noi, politicosi, dornici sa ne cunoasca, sa ne asculte,  sa invete cate ceva din experienta noastra de viata, sa ne ajute. 
             Absolut reconfortant. Ne-au incantat ! 
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire