VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 1 ianuarie 2020

HANUKA LA CAMINUL ROSEN



image.png
             Hanuka este una din putineie sarbatori vesele ale poporului evreu si anul acesta ne-a prilejuit noua rezidentilor de la Caminul Rosen numeroase momente de mare bucurie.
            Mai intai a fost vizita copilasilor israelieni de la "Green school" care ne-au incantat cu jocurile si cantecele lor legate de Hanuka. Inimile noastre de bunici si strabunici au batut puternic, pline de emotie. Multumim doamna Risha Deutsch.
           A urmat vizita Corului Gamliron din Israel. Hamda, Antoh, Lior, Doroh, Orli Erez, Vardit, Orly Raviv, Yossi, Ady si Elad au creat o atmosfera de buna dispozitie si entuziasm general. S-au incins hore la care s-au prins si rezidentii Caminului, unii in scaune cu rotile. Fiecare dintre noi a primit conform traditiei Hanukaghelt, dar nu in lei romanesti, ci in euro. Oaspetii nostri au fost foarte generosi, eu de pilda, am primi 526 euro, o emisiune speciala din Israel ... dintr-o ciocolata delicioasa. Multumim Ben.
          Un alt eveniment, mare surpriza, tot un fel de Hanukaghelt. Au fost aduse la clubul Caminului nostru, niste cutii mari de carton in care am descoperit o colectie foarte frumoasa de moda : bluze, pulovere, jachete si fiecare rezident si-a ales modelul si culoarea preferata. Multumim Sara Vexler.
          Am fost apoi invitati de presedintele FCER dr. Aurel Vainer sa participam la Templul Coral la ceremonia solemna, de aprindere a lumanarilor de Hanuka. Prima lumanare a fost aprinsa de presedintele Romaniei, Excelenta Sa Klaus Iohannis. Un gest cu mare incarcatura morala si politica.
         Ca in fiecare an, a venit la noi la Camin primul rabin Rafael Shaffer care ne-a explicat ce reprezinta Hanuka 5780 pentru evreii din intrega lume, din Israel si din Romania. Am inteles limpede importanta cuvintelor "se asa nisim lavoitenu, ba iamim aem bazman aze". Domnul Lipa Segal oficiantul nostru de cult a indeplinit cu conpetenta rolul de amfitrion la ceremonia de la sinagoga. Intalnirea s-a incheiat la club cu un concert de cantece israeliene oferit de Em. Pustzai - la pian - si Iacov Tudor - la flaut. A fost mare veselie. Hanerot halaiu, Al hanisim, Ymalei, Ma oz tzur, Hava Naghila si multe altele au starnit ropote de aplauze, s-a creat o atmosfera de mare bucurie. Sa mentionam ca a fost alaturi de noi si familia israeliana Revach inclusiv cele doua gemene Hodaya si Tehila Ester care au oferit dulciuri fiecarui rezident. Si ca sa intelegeti mai bine bucuria din sufletele noastre sa precizam ca cele doua dragalase fetite au varsta de ... un an si 8 luni.  
           Cu adevarat Hanuka a fost si anul acesta o sarbatoare de mare bucurie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire