VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 19 mai 2015

CAMINUL ROSEN VA INVITA LA TEATRU.          
         Caminul Rosen reprezinta una din prioritatile FCER si ca urmare avem parte de multe momente de bucurie, pe plan social si cultural. Astazi despre spectacolele de teatru jucate de rezidentii Caminului.
         Moses stories, Varsta obiectelor, O istorie fizica, Post scriptum si Corp la corp sunt spectacole de teatru, muzica si dans realizate  de rezidentii nostri, primul, in noiembrie 2010, ultimul in iunie 2015. Aceste spectacole au fost jucate atat la Camin, cat si afara, la DASM, la JCC si chiar la UNATC, la Centrul National al Dansului, la TES, etc. In total aproape 20 de reprezentatii. O performanta inedita pentru o institutie in care traiesc oameni in varsta. 
         Cum a fost posibil asa ceva ?
         Concret, David Schwartz, Mihaela Michailov, Monica Marinescu, Paul Dunca si Katia Pascariu, tineri artisti voluntari au reusit - cu mari eforturi - sa ne convinga ca suntem in stare  "sa ne dam in spectacol", desi aveam intre 58 si 103 ani.
         Atentie ! spectacolele sunt  scrise si interpretate de rezidentii Caminului. Cu alte cuvinte am devenit dramaturgi si actori. Initial am vrut sa pun ghilimele, dar m-am rasgandit. M-au determinat in acest sens aplauzele spectatorilor si faptul ca despre noi s-au scris
ample articole in presa, s-au facut emisiuni de radio si televiziune. Inseamna ca aceste spectacole au totusi o oarecare valoare pe plan cultural si mai ales social.
          Sa spicuim diferite fragmente din mass-media si din opiniile spectatorilor.
        - "Sunt spectacole in care rezidenti ai Caminului impartasesc experienta lor de viata". ( Liliana Nicolae - Radio Romania Actualitati)
          - "Au invatat in ultimii ani sa joace teatru si sa danseze...si cel mai important au invatat ca niciodata nu este prea tarziu sa fii fericit" (Diana Popescu - Digi 24) 
          - "Povestile batranilor de la Caminul Rosen se constituie intr-o confesiune ... in care povestitorul si ascultatorul se vindeca impreuna. De uitare si orgoliu.... (ele reflecta) apropierea umana, care alunga singuratatea, ajuta neputinta, alina durerea". (Oana Stoica - Dilema veche).
          -  (Spectacolul) "reinvie tineretea participantilor, au fost momente emotionante conscientizate atat de participanti cat si de public" (Eva Galambos - Realitatea evreiasca)
          -  Attila Gulyas - director DASM - "Incurajam si acordam tot sprijinul acestor spectacole remarcabile. Sunt momente de mare bucurie, atat pentru rezidenti, cat si pentru noi spectatorii".
         -  Gaetano Perotta - directorul Caminului - "este evident ca activitatile artistice sunt indragite de rezidenti si au o influenta extrem de benefica pentru moralul  lor"
        -  Adrian Gueron - director JCC - "am fost profund 
impresionat de spectacolele seniorilor nostri. Va  asteptam oricand cu mare placere".
        -  Sanda Wolf a propus ca textele spectacolelor sa fie tiparite, "ele reprezentand marturii pretioase din trecutul nostru care nu trebuie sa se piarda".
        - Nina Cati - a scris o poezie emotionanta, din care citam  
cateva versuri ...cat e de frumos...va pup pe fiecare pentru seara cea de vis".    " Va multumim din suflet...pe multi ne-ati mangaiat cu gandurile voastre...cat e de frumos...va pup pe fiecare pentru seara cea de vis".  
        Stagiunea teatrala de la Caminul Rosen continua. Viitorul spectacol va avea loc ... nu pot preciza acum data, insa  va avea loc cu siguranta. Va rugam sa va considerati invitatii nostri.        
        In ce ma priveste -  la varsta de 96 ani -  aceste spectacole mi-au schimbat planurile  de viitor... Ma bate gandul ca la toamna sa dau admiterea la UNATC - sectia actorie.


                      

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire