VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

duminică, 21 februarie 2010

AVANTAJELE BATRANETII


Imbatranirea este un proces normal, inevitabil si ireversibil. Si atunci, de ce multi intra in panica atunci cand privind in oglinda, observa primele semne de batranete? Se asteptau sa nu imbatraneasca niciodata? Ii invidiaza pe cei care mor inainte de a imbatrani? Greu de crezut.
De fapt, daca ne gandim bine, pana la urma nu-i chiar atat de rau sa imbatranesti. As zice chiar ca batranetea prezinta unele avantaje foarte importante.
Ajuns la varsta senectutii ai parte de o viata mult mai linistita. Dispare - de exemplu - obligatia de a te scula dis de dimineata (ce dulce este somnul de dimineata!), pentru a merge la locul de munca. Dispar eforturile - deloc usoare - pentru a indeplini constincios si responsabil sarcinile profesionale. Acum, iti poti permite sa prelungesti somnul de dimineata, lenevind putin in pat fara grija ca intarzii la serviciu. Cafeluta o savurez in voie, o bei strop cu strop, fara grija, ca e tarziu.
In trecut, cu siguranta ti s-a intamplat de multe ori sa renunti sa faci unele lucruri care te-ar fi bucurat si ti-ar fi produs mare satisfactie, pe motiv ca nu ai timp. Acum ai timp berechet sa-ti satisfaci orice placere.

Pe de alta parte agitatia, ciocnirile de pareri si conflictele interumane de la locul de munca si din societate - aproape inevitabile - au ramas o simpla amintire sau s-au diminuat foarte mult.
In aceste conditii, avem parte de un trai pasnic, tihnit. Intelepciunea acumulata dea lungul anilor ne-a invatat, ca daca vrei sa fi fericit, trebuie sa-ti eliberezi inima de rautate, de invidie, de gelozie si de alte asemenea sentimente negative. Experienta de o viata ne face sa fim mai sensibili la suferintele celor din jur, sa fim mai intelegatori, mai generosi, mai ingaduitori fata de faptele si vorbele celorlalti. Ne determina sa iertam greselile altora fata de noi. Toate acestea - de asemenea - ne asigura un trai senin cum n-am avut parte totdeauna intrecut.
In sfarsit, stresul general, care a devenit o permanenta a societatii contemporane, ne ocoleste aproape total - in special - pe noi cei de la Camin.
Asadar, putem trage concluzia ca batranetea este si poate fi un privilegiu minunat. Cu o conditie: sa nu uitam sa zambim, caci viata e frumoasa!

Etichete:

3 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Adevarate ganduri si nostima poza .. chiar te face sa zambesti si te trage la somn Din pacate nu pot sa mai dorm ma asteapta stresul serviciului nu sunt pensionata inca :)

22 februarie 2010, 22:32  
Anonymous ivory a spus...

"Intelepciunea acumulata dea lungul anilor ne-a invatat ca daca vrei sa fi fericit trebuie sa-ti eliberezi inima de rautate , de invidie ,de gelozie si de alte asemenea sentimente negative ."

Ce bine ar fi daca am fi convinsi de lucrul acesta cat mai devreme...

26 februarie 2010, 05:36  
Anonymous Anonim a spus...

batranetea este cu siguranta varsta de aur

23 ianuarie 2011, 08:10  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire