VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 4 august 2010

PERSONAJE DE ALTA DATA... (9)


Am evocat o serie de personaje de altadata .Desigur lista lor poate continua mult ,dar socotesc ca a venit momentul sa inchei aceste amintiri .Nu inainte de a mai pomeni macar pe scurt inca cateva .
IAURGIUL, cel care ne aproviziona cu iaurt .Avea pe umeri o cabilita cu care purta pe umeri doua ladite , fiecare avand 3-4 rafturi pe care erau puse castronase caramizii cu iaurt .
TELALUL asa i se spunea personajului care era intalnit mai ales pe la periferii ce striga in gura mare : "haaaine vechi , haine vechi cuuumparam ! "Gospodinele ieseau la strada si ofereau diferite boarfe de care nu mai aveau nevoie ,pantaloni , haine ,veste paltoane si astfel faceau rost de ceva bani pentru traiul zilnic. Tocmeala era in floare .
VANZATOAREA DE PORUMB FIERT dovedea o adevarata maestrie purtand pe cap -cu ajutorul unei pernite in forma de covrig-0 albioara de lemn in care avea marfa acoperita cu o panza alba . " Ia papusoiuuu , ia porumbielu' fierbinteee !"striga ea , desi nu era vorba de nici un porumbel .
Pe vremea copilariei mele magazinele era putine la numar si acesti ambulanti despre care am vorbit erau foarte numerosi . Utilitatea lor era evidenta . Puneau la dispozitia cetatenilor bunuri si servicii ,indeplinind un important rol social .
De multe ori negustorii ambulanti isi purtau marfa in cosuri impletite pe care le purtau pe brat : covrigi , floricele , seminte de dovleac sau de floarea soarelui ,halvita , rahat ,acadele etc.Unii impingeau un carucior pe 2 roti si vindeau limonada sau inghetata .Dar nu era vorba numai de ale gurii , gama de marfuri era foarte variata : mosorele de ata ,ace de cusut , siraguri de margele ,ciorapi ,piepteni si altele si altele
Munca acestor ambulanti era grea , bateau orasul in lung si in lat de dimineata pana seara , pentru un castig destul de mic .Dar banut cu banut adunau o suma care asigura pentru ei si familia lor, un trai modest .Un asemenea ambulant celebru in epoca a fost evreul Cilibi Moise Acesta colinda strazile vanzand maruntisuri .Era hatru , tare mucalit si dotat cu umor. De la el ne-au ramas multe cugetari .ziceri si istorioare ce reflectau o bogata experienta de viata si mare intelepciune .Iata , de pilda o gluma care-i apartinea ." Cica odata Cilibi Moise a patit o mare rusine .L-au calcat hotii intr-o noapte si n-au gasit nimic !."

Etichete:

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Imi pare rau ca ati incheiat 'seria ' personajelor de altadata' Citindu-le retraiam cu ochii inchisi momente din tineretea mea ,dar cum e firesc orice inceput are si un sfarsit . Sunt insa convins ca o sa gasiti alte subiecte interesante pentru cititorii de la varsta a doua pana la varsta a patra si de ce nu si a cincea

6 august 2010 la 23:14  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire