VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 6 mai 2013

SUNT UN OM FERICIT !

    Rareori auzi astfel de cuvinte de la un om in varsta... Aflati ca eu sunt o asemenea raritate.
    Si totusi viata mea a insemnat - aproape fara intrerupere - un lung sir de interdictii,necazuri,  si lovituri grele.
    De la varsta de 19 ani si pana pe la 25 - am fost confruntat cu persecutii pe criterii etnice, antisemitismul devenind in Romania , politica de stat.Mai cu seama in perioada legionaro-antonesciana , viata a devenit un adevarat calvar.Dat afara din facultate, trimis la munca obligatorie, impiedecat sa ocup o slujba care sa-mi asigure existenta si posibilitatea de a intemeia o familie -lista poate continua.
    A urmat de la 25 ani si pana la 70 - perioada comunista. Alta pacoste, lipsa de libertate, frustrari si privatiuni de tot felul.
    Asadar , de la tinerete si pana la batranete, tot vremuri vitrege, un trai amarat. Poate tocmai pentruca am trecut prin atatea incercari dureroase, am invatat sa pretuiesc cum se cuvine, situatia actuala.
    Ma aflu la Caminul Rosen - o adevarata oaza de liniste - si am multe motive sa ma consider un om fericit.
    1. Varsta medie de viata in Romania este 72-73 de ani.Ori eu am implinit de curand  94 de ani...Este o performanta...si o mare bucurie !
    2. Membrii familiei mele sunt departe,imprastiati pe trei continente.Prin internet si skype ii simt foarte aproape,comunicam zilnic..Inca o mare bucurie !
    3. Blogul meu  "VARSTA 4" a inregistrat pana acum peste 29.000 de afisari de  pagina, ceiace inseamna ca am numerosi prieteni virtuali, care dealtfel mi-au transmis comentarii de apreciere si felicitari. Despre mine presa a scris " cel mai batran blogger din Romania "...  Iarasi, o mare bucurie !
    4. La Caminul Rosen  avem o bogata activitate cultural-educativa-distractiva la care particip cu regularitate.Este extrem de benefica pentru moralul nostru. Sa adaugam ca avem un trai decent,  viata lipsita de griji si o supraveghere medicala permanenta . Categoric... cea mai mare bucurie !
Ce si-ar putea dori mai mult, un om la varsta mea ?... Repet -  sunt un om fericit !
    Pentru toate acestea sunt recunoscator fata de FCER, fata de DASM si fata de conducerea Caminului, de intregul personal, care se ingrijesc zi de zi, sa avem o batranete senina.
    Concluzia pe care cred ca o putem trage - este ca fericirea depinde, in mare masura , de felul cum gandim si cum actionam. Batranetea are si momente de bucurie , dar trebuie sa le descoperim.
    Atentie ! va veni o zi... cand nici batrani, nu vom mai fii !
    Pana atunci, sa fim activi, sa gandim pozitiv, sa nu pierdem ocazia de a ne bucura chiar si  de lucrurile  marunte,  frumoase si placute, ce se petrec in fiecare zi.                                  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire