VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

joi, 21 noiembrie 2013

NU NE - AM NASCUT LA LOCUL POTRIVIT

 

       

      Am fost la teatru si am vazut un spectacol care ne-a miscat profund :
 " Nu ne-am nascut la locul potrivit ".
Subiectul este de mare actualitate si nu constituie imaginatia unui dramaturg.Este vorba de niste intamplari adevarate culese de autorii scenariului in urma unei documentari indelungate.
      Cinci personaje de etnie, de religie si conditie sociala diferite au trecut prin experienta amara a vietii de emigrant. Din cauza razboiului a nedreptatilor si a umilintelor indurate au ales calea refugiului, traind din plin soarta cruda a  strainului, considerat mereu vinovat, tap ispasitor, pentru diferite probleme sociale si economice din tara de adoptie.
      Despre acest spectacol trebuie neaparat sa scriu, din mai multe motive.
      In primul rand -  pentru ca noua rezidentilor de la Caminul Rosen ne-a placut foarte mult si ne-a amintit de situatii asemanatoare pe care le-am cunoscut pe pielea noastra.
      In al doilea rand - autorii scenariului  sunt David Schwartz si Monica Marinescu,vechi prieteni ai Caminului nostru. Tot ei au asigurat si regia spectacolului.
      In al treilea rand - unul din personaje a fost inspirat din viata colegei noastre Margareta Eschenazi.
      In al patrulea rand - unul din actorii spectacolului a fost Katia Pascariu,alta veche prietena a Caminului nostru. A avut o prestatie admirabila.
      Fata de atatea afinitati, am trait spectacolul din plin. Ne-am simtit   parca am fi facut parte din distributie.
      Trebuie sa mentionam ca cei cinci actori au intrat perfect in rol si ne-au incantat prin naturaletea cu care s-au miscat. Sa amintim cu sincera admiratie numele lor : Alexandru Fifea, Katia Pascariu,Mihaela Radescu, Andrei Serban si Silviana Visan.   
       Inca un amanunt foarte important.Spectacolul a avut loc intr-un cadru nonconventional, o sala oarecare, iar decorul  cateva scaune. S-a demonstrat inca odata ca talentul, pasiunea, fantezia, capacitatea de a  transmite emotii puternice,intr-un cuvant, arta - se poate exprima si intr-o sala modesta, fara fotolii de plus, candelabre uriase,decoruri sofisticate, o costumatie somptuoasa, orga de lumini, etc.etc.
      Rezidentii Caminului  transmit din tot sufletul tuturor realizatorilor spectacolului calde felicitari si multumiri.    

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire