VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

duminică, 25 aprilie 2021

AMINTIRI, AMINTIRI ...

 



      Datorita profesiilor mele - ziarist si inspector - am strabatut tara in lung si in lat.  Am avut astfel   prilejul sa vizitez toate capitalele judetene, Delta Dunarii, Litoralul, statiunile climaterice si multe puncte turistice. Am adunat deci un adevarat tezaur de amintiri frumoase. Acum, in perioada pandemiei, am luat obiceiul sa inchid ochii si sa retraiesc amintiri foarte placute din numeroasele mele calatorii. Miraculos, acest lucru are efectul unui adevarat vaccin. In orice caz imi creaza o stare de buna dispozitie foarte placuta.

                   Tara noastra, Romania Pitoreasca, i-a spus pe buna dreptate Alexandru Vlahuta, este un taram de vis.   
                  Arcul Carpatilor atingand pana la 2.544 m. - unde se afla Crucea Eroilor inalta de 40 m. cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan (Guines Wold Records).                 
                 Litoralul, o suita  de statiuni  pentru toate gusturile : Navodari, Mamaia, Eforie Nord Techirghiol, Eforie Sud, Costinesti si Mangalia.  Inclusiv o constelatie estivala, sezoniera : Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus si Saturn.   
                Delta Dunarii, a doua ca marime din Europa si cea mai bine conservata.  Gasim aici o flora si o fauna extrem de variata, peste 100 specii de pesti si sute de specii de pasari migratoare, in padurea Letea, monument al naturii, mai exista cai salbatici.
               Statiunile  balneoclimaterice cunoscute pentru pitorescul si eficienta lor medicala : Baile Felix, Herculane, Govora, Tusnad, Sovata, Olanesti, Calimanesti Caciulata. 
              Am coborat in fundul pamantului la Petrila judetul Hunedoara  (asezare pe malul Jiului unde se extragea huila), in salina Slanic - Prahova unde se pot vedea un basorelief cu Mihai Viteazuu si statui ale lui Traian, Decebal,  Eminescu, construite din sare. Datorita climatului existent, aici sunt tratate afectiuni respiratorii. Am coborat de asemenea in Pestera Muierii, judetul Gorj, o feerie. Pestera este electrificata si am parcurs vreo 600 m. cu numeroase stalagmite si stalactite fantastice. Aici exista un cimitir cu lupi, hiene, ursi pietrificati. 
               Unele localitati le-am vizitat de mai multe ori si am avut astfel posibilitatea sa cunosc evolutia lor. De pilda prin 1948-1949 au avut loc niste paduri incendiate si am fost trimis sa relatez de la fata locului. Era o comuna mica Bicaz cu vreo 2.000-3.000 locuitori, o scoala, o biserica, cateva mori si ferastraie pentru prelucrarea lemnului. Am revenit la Bicaz prin 1957-1958. Acum era santier national pentru construirea Hidrocentralei Stejarul, munceau aici zi si noapte mii de muncitori dar si detinuti din inchisori, militari. Si a mai revenit la Bicaz, in 1974-1975. Acum era un oras modern cu blocuri, cu bulevarde, peste 10.000 locuitori. 
               Despre ce imi mai amintesc cu mare placere ?
               De Castelul Peles, Castelul Bran, de manastirile de la Voronet si Agapia, de Biserica Neagra din Brasov, de Cimitirul Vesel de la Sapanta - Maramures, unde crucile viu colorate au epitafuri reprezentand viata raposatilor. Unele chiar in versuri :   
                             Sub aceasta cruce grea
                             Zace biata soacra-mea
                             Trei zile de mai traia            
                             Zaceam eu si cetea ea.
                Cateva cuvinte despre mijloacele transport folosite : avionul (cel mai rapid), calea ferata  (linia Bumbesti- Livezeni, 31 km. cu 35 poduri, viaducte si 31 de tuneluri), Mocanita (pe distanta Turda- Abrud), cu vaporul (de la Tulcea La Sulina), cu plutele pe Bistrita.
              Ar mai fi multe de spus, dar eu am vorbit doar despre ceeace am vazut cu ochii mei.


            

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire