VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

joi, 13 februarie 2020

DESPRE BATRANETE, ALTFEL.

      
 

       Batranetea este asociata de regula, cu mari necazuri : lipsa de putere, slabirea vederii, a auzului, probleme de memorie, de sanatate, etc. 
         Sa incercam totusi sa privim batranetea si altfel.
         In primul rand sa ne gandim ca ea este o etapa fireasca a vietii. Dupa copilarie, adolescenta, tinerete, maturitate vine si batranetea. As prefera insa sa nu spun despre o persoana ca este batrana, sa zicem ca este in etate. Adica are multi ani. E mai corect. 
          Si atunci, sa ne plangem ca avem multi ani ? Care ar fi alternativa ?
          Pe de alta parte sunt unii tineri isteti, instruiti care actioneaza ca niste oameni cu multa experienta, iar altii, in varsta care par ridicoli incercand sa ascunda anii si sa para tinerei. 
          Adevarul este ca fiecare varsta are placerile si bucuriile ei,trebuie sale descoperim, sa le creiam. De noi depinde in cea mai mare masura, daca suntem veseli, optimisti, multumiti de viata pe care o ducem sau dimpotriva.
          Iata cateva din avantajele celor care sunt in varsta. In copilarie si  in adolescenta mergem  la scoala si  facem ce ne cer profesorii, ca sa trecem clasa, desi unele materii nu ne plac,nu ne intereseaza.La tinerete facem ce ne spun parintii deoarece  depindem de ei. Cu toate ca uneori am avea alte preferinte. In continuare am obtinut un loc de munca. Aici suntem obligati sa facem ce ne cer sefii nostri, directorii, patronii, altfel suntem concediati.
           Abea cand iesim la pensie avem insfarsit,  posibilitatea de a face ce vrem noi, ce ne place noua. Cu siguranta, in trecut am avut dorinte, pasiuni dar  nu am avut timp pentru ele.Acum avem timp berechet pentru a ni le satisface. Putem chiar sa ne descoperim noi preferinte.
             Eu - de pilda - la varsta de 87 ani am invatat sa lucrez la calculator, iar la 90 de ani am creat acest blog. Presa a scris despre mine ca sunt "cel mai batran blogger din Romania". Pana in prezent blogul a inregistrat peste 180.000 de vizionari din SUA, Germania, Rusia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Franta,Danemarca,Israel etc.
             Aproape incredibil, la 93 de ani am debutat in teatru. Am jucat in opt spectacole scrise si interpretate de noi iar ele au fost prezentate nu numai in fata colegilor de la Camin, ci  pe diverse scene din capitala. Am fost chiar premiati. Dar am facut si filme. Pe scurt, am capatat la varsta mea o notorietate pe care nu am avut-o cand eram in plina putere.
              Desigur odata cu trecerea anilor inevitabil se produce o uzura fizica a organismului, dar spiritual putem ramane inca multa vreme tineri, activi, plini de entuziasm.
               Avem varsta pe care o simtim in suflet, a modului cum gandim, cum ne comportam si  nu cea pe care o vedem in oglinda. In acest sens as aminti de Matusalem, cel care se zice ca a trait 969 de ani. Se simtea foarte bine, nu-i dadeai mai mult de 374 de ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire