VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 11 noiembrie 2009

TRUTER TIBERIUS z.l.


O situatie speciala. Vreau sa prezint astazi un coleg al nostru pe care cu sufletele indurerate l-am condus, de curand, pe ultimul drum.
S-a nascut la 27 august 1921, in localitatea Beliu, jud. Arad, intr-o familie de intelectuali evrei.
A urmat Liceul Evreiesc din Arad dupa care a plecat la Bucuresti, unde a absolvit Facultatea de Filozofie - sectia Pedagogie cu MAGNA CUM LAUDAE. A fost profesor la Liceele evreiesti din Cluj si Arad, dupa care este numit cadru didactic la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Pedagogie. In 1960, in cadrul epurarilor de intelectuali evrei, este scos din invatamant si este numit sef de sectie la Institutul de Stiinte Pedagogice unde a lucrat pana la pensionare. A publicat manuale pedagogice, lucrari de referinta in istoria pedagogiei europene si romanesti, numeroase articole si lucrari de specialitate. A pregatit multi doctoranzi la Academia de Pedagogie din Budapesta, al carui membru a fost din anul 1962. A fost membru consultant al Comisiei pentru stiinta a Consiliului Europei unde a elaborat o serie de proiecte privind educatia adultilor.
A fost un militant antifascist, un luptator pentru pace si o lume mai buna, fiind decorat de mai multe ori cu ordine si medalii ale Statului Roman.
In ciuda starii precare a sanatatii a participa frecvent la actiunile cultural educative de la Camin. Facea mereu comentarii si completari din amintirile sale, era ascultat totdeauna de noi cu mult interes.
A fost un om deosebit cu multe calitati si totusi de o modestie rar intalnita.
Ii vom pastra in inimile noastre o amintire nestearsa!

Etichete:

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Multumiri pentru prezentarea acestui om exceptional, nu totdeauna apreciat cit a trait.
O corectare: numele este TRUTZER.

16 ianuarie 2010 la 11:23  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire