VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 9 noiembrie 2009

V I N E R I

Daca astazi e vineri la Caminul Rosen avem prezentarea unui film si discutii pe marginea lui.
Tinerii nostri prieteni "cinematografisti" sunt din nou in mijlocul nostru. Ei au o bogata colectie de DVD cu filme care mai de care mai interesante si au hotarat sa ni le prezinte si noua. Sunt cazuri cand un film a fost prezentat chiar la solicitarea noastra. Avem printre noi colegi mari amatori de film care doresc sa revada anumite pelicule ce le-au incantat candva tineretea. Posibil ca aceste filme sa le reaminteascs momente romantice din viata lor la care mai viseaza si azi cu nostalgie.
Mai totdeauna este vorba de filme valoroase de cinemateca.
Iata cateva din filmele care mi-au placut cu deosebire:
- SCRIPCARUL PE ACOPERIS: oglindeste lumea celor sarmani, obiditi. Suntem in secolul al XIX-lea intr-o mica asezare rurala, uitata de lume, unde traieste o comunitate de evrei. Acestia duc o viata plina de privatiuni, muncind din greu pentru a-si asigura traiul de fiecare zi. In viata lor amarata apar insa si unele clipe de bucurie, cum ar fi de pilda celebrarea unei nunti. Sunt prezentate cu multa autenticitate obiceiuri traditionale evreiesti prilejuite de un asemenea eveniment. In viata apar insa din pacate si momente tragice, de groaza. Are loc un pogrom feroce. Supravietuitorii sunt pusi in situatia de a-si abandona agoniseala de o viata si sa ia calea exilului. Deosebit de impresionante sunt secventele care ilustreaza, in final, exodul.
- VA PLACE BRAHMS? Aici suntem la polul opus al ierarhiei sociale: "inalta societate", a oamenilor lipsiti de griji, cu o moralitate foarte libera, dornici permanent de distractie de petreceri. Avem imagini de palate somptuoase, toalete elegante, restaurante de lux. Curios, si aceasta lume are necazuri, cunoaste suferinta, dar din cu totul alte pricini. Filmul prezinta o poveste de dragoste - simpatica de altfel - dar care tine foarte putin si se incheie tragic (cel putin pentru unul din cei doi parteneri) - cu despartirea. Este un final firesc daca tinem seama ca este vorba de un tanar june rasfatat de soarta, cam traznit din fire, care se amorezeza de o femeie mult mai in varsta decat el. Este interesant sa precizam ca despartirea se produce din initiativa celei care putea sa-i fie mama. Filmul are o distributie de exceptie: Yves Montand, Ingrid Bergman, Anthony Perkins.
- LA VIE EN ROSE este o prezentare romantata a vietii celebrei cantarete franceze Edith Piaf. Pornita de jos de tot, dintr-o lume de mizerie si promiscuitate ea ajunge o mare vedeta internationala, o doamna rafinata, energica dar si capricioasa, adulata de mii si mii de admiratori. Iubeste viata, iubeste cantecul si-l va sluji pana la sfarsitul vietii cu mare daruire, desi e macinata de batranete si de boala. Ascultam cu mare placere in acest film multe dintre melodiile interpretate de Edith Piaf care ne-au fermecat tineretea si care se fredoneaza si azi datorita talentului si vocii sale de neuitat.

Dupa prezentarea filmelor au loc discutii care se refera la tematica, la actori sau la regie. Sunt evidentiate episoade din film sau chiar anumite cadre care au impresionat.
Pe scurt, o intamplare cultural - educativa care creeaza o atmosfera deosebit de placuta.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire