VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 4 noiembrie 2009

VICTOR ESCHENAZY

(In cele ce urmeaza veti cunoaste un personaj cu totul aparte, dotat cu o memorie exceptionala are pareri originale si amintiri extrem de interesante pe care le poate descrie cu lux de amanunte.)

M-am nascut in 1928 la Craiova. Tatal meu era capitan in rezerva - bunicul meu a fost decorat de catre Regele Carol I. Bunicul dinspre mama Henri (Enrico) Arditti nascut la Russe (Bulgaria) fost Rusciuc (Turcia) era patronul Tesatoriei Anglo-Romana de la Orsova, oras acoperit de apa in 1965 -1969 cu ocazia constructiei lacului de acumulare pentru Hidrocentrala de la Portile de Fier.
Scoala primara am facut-o la Pensionul Javet. Am urmat clasa I-a la liceul Fratii Buzesti. Evreii fiind exclusi din invatamant, clasele II-VI le-am facut la scoala secundara improvizata, semi clandestina Lumina care a functionat cu aprobarea tacita a inspectorului scolar Dumitru Danescu. Dupa 1944 (ministrul invatamantului in primul guvern Sanatescu era generalul Ion Boiteanu) aceste studii au fost recunoscute oficial si astfel am putut intra din nou la liceul Fratii Buzesti, in clasa VI-a. Bacalaureat in 1947. Admis la Facultatea de constructii si la Facultatea de Matematica din Bucuresti. M-am retras in 1948 de la ambele.
In acea perioada m-am inscris in organizatia sionista Hasomer Hatair si in cadrul acesteia am partiscipat la taberele de munca (Hasara) de la Iasi, Agas (jud. Bacau) si Tazlau (jud. Neamt). La inceputul anului 1949 organizatiile sioniste au fost interzise.
Am lucrat cateva luni la ziarul Scanteia. In perioada 1950 - 1953 am prestat serviciul militar in calitate de constructor, la DGSM (Directia generala a serviciului muncii). Apoi am fost muncitor civil in constructii (montator, electrician, fierar betonist). Pensionat la 60 de ani am paralizat (hemiplegie) si din 1991 sunt la Caminul Rosen.
In ultima perioada a vietii am citit foarte mult si deasemenea am incercat sa cercetez arhiva Comunitatii evreilor din Craiova .

(Ca sa-l cunoasteti mai bine pe dl. V. Eschenazy va prezint in continuare cateva completari pe care a tinut sa le faca la biografia de mai sus.)

1) ADA KALEH (in turceste "ada" inseamna insula si "kaleh" inseamna fortificatie) era o mica insula in clisura Dunarii. La 1923, dupa razboiul greco-turc, la Conferinta de pace de la Lausanne delegatii au uitat de aceasta insulita care a ramas astfel independenta cateva saptamani. Abia cand delegatul turc la Lausanne, Ismet Pasa (viitorul presedinte Ismet Inonu care i-a urmat in 1938 lui Mustafa Kemal Ataturk) s-a intors acasa prin Romania, a semnat cu guvernul roman un acord prin care insula trecea sub suveranitatea Romaniei.

2) Ion Antonescu (1882 -1946) a fost un dusman al poporului roman, dovezi sunt nenumarate:
- a intemnitat multi romani crestini "vinovati" sau banuiti ca au idei liberale sau democratice;
- a reintrodus bataia in armata, desfintata de Regele Carol I;
- a refuzat propunerea prof. Gavanescu de a improprietarii cu terenuri agricole a ostasilor demobilizati dupa 1941 (in timp ce ministrul agiculturii Aurelian Pana avea o mosie de 6.000 ha.);
- pe vremea sa poporul era tinut la tacere, pe toate zidurile afise mari avertizau
"Cine limba lunga are
cinci ani va taia la sare";
- Maresalul a intarziat, in 1944, pana in ultima clipa - cand a fost prea tarziu - sa aprobe retragerea trupelor din Crimeia;
- neprovocat, a declarat razboi SUA ceea ce a atras bombardamentele din perioada 1943 - 1944;

3) Odessa (numele vine de la Odisseus - Ulisse eroul din Odiseia) mic port la Marea Neagra cucerit inainte de 1800 de Ecaterina II s-a dezvoltat si a devenit un mare oras: principalul port rus la miaza-zi. Rapirea Basarabiei la 1812 ,la 1940 si din nou in 1944 se explica prin nevoia de asigura un hinterland teritorial acestui port. Aici s-au nascut scriitorul evreu Isaac Babel (a scris "Armata de cavalerie "), impuscat de Stalin, si maresalul Rodion Malinovski (aparatorul de la Stalingrad).

La Odessa evreii au fost stropiti cu benzina si arsi de vii.
Intre 1942 si 1944 a fost capitala Transnistriei. Guvernatorul Alexianu a fost judecat si executat odata cu Antonescu; la proces col. Isopescu, comandantul unui lagar de evrei, a protestat indignat: "nu este adevarat ca am ucis 60.000 evrei, au fost numai 45.000".

4) Traian Demetrescu (1866 - 1896) a fost un poet simbolist inaintea lui Macedonski. El a locuit o perioada la Manastirea Solca din jud. Suceava.

5
) Elena Farago din Barlad in dorinta de a-l ajuta pe dramaturgul Luca B. (Bernstein) a luat pe numele sau piesele "Sacalii " si "Creditorii" care au putut fi jucate si s-au bucurat de succes.

6) Evreii din Oltenia. Prima atestare documentara dateaza de la 1786, dar se pare ca prezenta lor este mai veche. Ca dovada citez doua toponime: "Magura Jidovului" langa Calafat si Jidostita, un mic afluent al Dunarii langa Drobeta Turnu Severin. Mentionez ca termenul jidov (de origina slava) nu avea un caracter pejorativ.

(In incheiere se cuvine o precizare: la redactarea acestui text dl. Eschenazy nu a consultat nici o enciclopedie.)

Etichete: ,

3 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

ma numesc nicole tender si as dori sa va intalnesc pt ca eu sunt stranepoata lui b luca si as vrea daca aveti sau puteti sa ma indrumati sa gasesc cartile lui sau orice legat de el .nu gasesc nici mormantul. multumesc

27 noiembrie 2009 la 04:11  
Blogger david a spus...

Buna ziua, dati-mi va rog o adresa de email si vorbim despre cum puteti lua legatura cu domnul eschenasy! David Schwartz

28 noiembrie 2009 la 02:28  
Anonymous Anonim a spus...

Domnule Eschenazy

Cred ca la Jules Javet in Craiova ati fost coleg cu tatal meu Virgil Petcu.

Mi-ar face placere sa stam de vorba daca se poate.

Adresa mea este: e_petcu@hotmail.com.

Deasemenea v-as putea telefona.

Cu stima! Bogdan Petcu

6 martie 2011 la 02:52  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire