VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 16 martie 2010

CE ATI FACUT SAPTAMANA ASTA?


Vreti sa stiti daca aveti inca o memorie buna?
Vreti sa aflati ce trebuie facut pentru ca memoria dv. sa functioneze aproape la fel ca alta data?
Atunci participati la jocurile organizate la Camin de catre Vera, ele au drept scop sa stimuleze atentia, memoria, fantezia, simtul umorului.
O sa intrebati desigur cine este Vera? Este o fata draguta, nou venita la Camin impreuna cu prietenii nostri tineri, despre care am vorbit de multe ori. Daca ma ajuta memoria - ca tot suntem in tema - pot sa va spun ca nu stiu mai nimic despre ea. Ne-a spus David ca este scriitoare si cam atat. Speram sa aflam mai multe in viitor. Am bagat totusi de seama ca are o fire prietenoasa, este foarte politicoasa - cu un cuvant este o persoana simpatica.
Bine, o sa intrebati din nou, dar ce face aceasta Vera?
Va raspund imediat. Ea a imaginat un joc interesant care in timp a reusit sa atraga multi rezidenti. L-a intitulat "Ce ati facut /auzit saptamana asta?"
Cum se desfasoara acest joc?
Ne asezam in cerc si cineva trage un bilet dintr-un pachet oferit de Vera. Pe acest bilet scrie: "relatati o intamplare care v-a bucurat foarte mult saptamana asta" sau "priviti la partenerul din dreapta dv. si spuneti ce observati schimbat fata de ziua de ieri" sau "care a fost primul sunet pe care l-ati auzit dimineata cand v-ati trezit" si asa mai departe. Dupa ce fiecare a raspuns la o intrebare se trage alt bilet.
Sunt intrebari simple veti spune, oricine poate raspunde cu usurinta la ele. Va inselati.
Este adevarat pentru a raspunde la asemenea intrebari nu ai nevoie de cunostiinte aprofundate din mitologia antica, din fizica nucleara ori din trigonometria clasica. Si totusi nu este usor totdeauna. Mai ales cand ai niste ani in spate. Aflati ca pentru unii dintre noi n-a fost deloc simplu mai ales cand ne-a luat la bani marunti: povestiti o intamplare care avut loc luni sau marti sau joi si asa mai departe. Mai toti au incurcat zilele. Am ras cu toti si ne-am distrat copios.
Intr-o zi David, care este un tip cu o imaginatie bogata, evident regizor de mare viitor (a fost de altfel nominalizat recent pentru Gala UNITER de anul acesta) a avut o idee originala. A luat doua coli mari de hartie si a inceput sa reprezinte raspunsurile noastre prin diverse desene si citate pline de haz. A iesit o "opera ultra modernista" de toata frumusetea.
Si uite asa nici nu stiu cand s-a scurs timpul - 2-3 ore de buna dispozitie generala. Ne-a parut rau ca s-a terminat. Dar vremea trece repede si vin din nou saptamana viitoare.

Etichete: ,

2 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Interesante si originale ' jocuri' o sa incerc sa le retin pentru viitor ca pensionar de varsta a treia Ma tem ca si eu am nevoie sa le joc in curand cu sotul.. (ca exercitii de memorie)..parca tinem mai bine minte lucruri intamplate acum 20 de ani si am uitat ce am mancat ieri:)))

17 martie 2010 la 12:40  
Anonymous david a spus...

Domnule Pompiliu, dar ideea cu foile a apartinut tot verei. eu am pus-o in practica atent.Altfel, foarte interesanta prezentarea!

18 martie 2010 la 14:08  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire