VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 21 iulie 2010

PERSONAJE DE ALTA DATA ...(7)


FOTOGRAFUL AMBULANT sau cum i se mai spunea A LA MINUT -putea fi intalnit prin parcurile Capitalei .Avea un trepied pe care era asezata o cutie de lemn care indeplinea 3 roluri . In primul rand era aparat foto , avand in fata un obiectiv fotografic . In al doilea rand era o camera obscura in care se developau placile fotografice (filmele fotografice au aparut mai tarziu ).In sfarsit era si un fel de vitrina pentru reclama , pe partile laterale erau afisate diferite poze ale persoanelor fotografiate . Bineinteles toate erau poze alb-negru .
Operatia de fotografiere era foarte complicata si avea 2 faze distincte .Prima faza insemna aranjarea meticuloasa a clientului :stabilirea distantei pentru ca persoana sa apara in intregime , asezarea acesteia in plin soare ca sa aiba lumina buna , privirea tinta la aparat si in mod obligatoriu clientul trebuia sa stea nemiscat . Odata rezolvate aceste conditii fotograful trecea in spatele aparatului unde acoperit de o panza neagra verifica atent imaginea .Cand era multumit ,fotograful trecea in fata apratului si acoperea obiectivul cu un capacel si introducea placa fotografica in aparat ,apoi trecea din nou in fata aparatului.O ultima privire daca totul este in regula , recomandarea "zambiti , va rog !"si incepea numaratoarea 1...2...3... brusc scotea capacelul de pe obiectiv iar dupa cateva clipe il acoperea la loc.
Urma faza a doua .Clientul era poftit pe o banca .Fotograful isi baga mainile in cutia aparatului si incepea developarea placii fotografice .Supraveghea operatia printr-o vizeta aflata in partea de sus a cutiei .Nu treceau 10-15 minute si poza era gata ."Ia uitati ce bine ati iesit " -te asigura fotograful , desi acest lucru era discutabil ." Este o poza artistica ! 'intregea el . Aceasta era totdeauna parerea lui .
Spuneam la inceput ca erau denumiti " fotografi a la minut "adica asta voia sa insemne , foarte rapizi . Pe vremea aceia asa era .Dar ma gandesc ca in timpul cat am povestit eu cum se facea o singura poza , astazi un fotograf dotat cu mijloace moderne digitale ar putea face cel putin cateva sute de poze in culori !S-au facut oarece progrese si in acest domeniu !

Etichete:

2 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Domnule Pompiliu , sunteti un izvor nesecat de amintiri si nostalgie. Stilul in care relatati este asa placut, narural si spontan incat citind am senzatia unui roman ' al trecutului' prezentat in episoade atractive pe care le astepti cu nerabdare Despre ce e vorba in episodul urmator? Surpriza! o astept cu placere Sigur va fi ceva interesant din care noi astia mai tineri sa mai invatam cate ceva

23 iulie 2010 la 01:50  
Anonymous Anonim a spus...

Ei ce vremuri Noi imbatranim si stiinta' intinereste' si modernizeaza tehnologiile De la pozele facute ca in articolul dumnevoastra ' la minut' la pozele facute pe film,pozele Polaroid, apoi cu aparat digital ,pozele facute cu telefonul mobill , mai sunt si poze facute pe internet cu imagini luate cu camera video ( cand vorbesti de exemplu cu cineva pe Skype daca sunt camere video montate te intreaba daca vrei sa faci poze cu imaginea primita de la partenerul de discutie) Ce o mai fi in viitor nu stim dar sa fim sanatosi si o sa vedem

29 iulie 2010 la 14:06  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire