VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 28 august 2010

O NOUA EXPERIENTA DE VIATA (1)

In luna august , timp de 2 saptamni , s-a desfasurat la Caminul nostru o tabara formata din tineri voluntari sositi din Germania ,Polonia si Austria impreuna cu un grup de la JCC. dinRomania .A insemat pentru noi o placuta surpriza si totodata o noua experienta de viata .

Despre ca este vorba ?

Dupa cel de-al doilea razboi mondial - prin anii '50 - Biserica Protestanta din Germania a initiat ACTION SUHNEZEIHEN FRIEDENDINST ( ASF )- in traducere libera : " Actiune sub semnul reconcilierii , in slujba pacii ". Cu privire la activitatea si obiectivele acestei asociatii mi-a vorbit simpatica Dorothee Riese organizatoarea acestei tabere de la Caminul nostru .

ASF . isi propune sa invete din trecut , sa faca fata prezentului , si sa pregateasca viitorul .Ea a inteles ca urmarile nazismului ,Holocaustul , celelalte orori si tragedii provocate de regimul national socialist din Germania se fac inca simtite si nu pot fi depasite decat printr-un dialog permanent si prin construirea unei intelegeri intre generatii , intre culturi , religii si popoare .Deaceia si-a propus sa lanseze proiecte de lupta impotriva rasismului ,intolerantei ,discriminarilor de orice fel , sa militeze pentru un dialog intercultural ,interreligios si interetnic.Pe aceasta linie de preocupari , a organizat tabere in numeroase tari di Europa,in SUA si in Israel .Asemenea tabere au avut loc in jurul siturilor memoriale , cimitireloe evreiesti , caminelor de batrani , etc.

Tinerii voluntari sunt siguri ca munca in comun ii apropie pe oameni si le permite s se cunoasca mai bine .

ASF.are in prezent birouri nationale in 13 tari si considera ca tineretul trebuie sa inteleaga ca este necesar sa invatam din trecutul teribil si sa fim mai toleranti , sa combatem toate formele de ura ,sa-i acceptam pe ceilalti indiferent de religie , culoarea fetii sau nationalitate .

Frumoasa initiativa si mult adevar in aceste aprecieri absolut juste ale caror efecte binefacatoare le-am simtit in direct si noi prin relatiile cu tinerii voluntari sositi la noi .

Dar despre acestea in mesajul urmator .

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire