VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 15 august 2011

PRIETENI VECHI - PRIETENI NOI

Am avut din nou oaspeti dragi , prieteni de peste hotare .Este vorba de un grup de tineri voluntari apartinand ASF (Aktion Suehnezeichen Friedensdienste - in traducere libera : actiune sub semnul reconcilierii , in slujba pacii).
Aceasta organizatie este internationala si are ca obiectiv lupta impotriva rasismului , intolerantei si discriminarilor de orice fel .Tineri voluntari desfasoara actiuni variate cu caracter social , umanitar si cultural in vederea instaurarii unor relatii de cunoastere , colaborare si prietenie intre oameni ,indiferent de culoarea fetei , religie , origina etnica sau convingeri politice .
Amintim ca un grup de tineri din Germania , Austria si Polonia ne-a facut anul trecut o vizita similara la Caminul Rosen .Ei au executat atunci diverse lucrari de infrumusetare in parcul Caminului , cat si in interiorul cladirii. Sefa lor a fost anul trecut simpatica Dorothee care a prins drag de noi , revenind si in acest an .
De data aceasta grupul a cuprins tineri voluntari din Germania : Kathi , Jolke , Sabine , Philipp ,Sandra ,Judith Iacob,precum si David din Canada .De data asta ei au facut lucrari de curatire la Cimitirul evreiesc Filantropia , eliminand vegetatia abundenta acolo unde aceasta acopereea aleile sau pietre tombale .
Dincolo de aceste activitati , un loc aparte l-au ocupat discutiile cu numerosi rezidenti din Camin
pe care i-au vizitat in camerele lor .Au fost foarte interesati sa afle cat mai multe despre trecutul nostru in special de persecutiile care au avut loc impotriva evreilor in timpul regimului fascist .
Dorothee - care vorbeste fluent limba romana - a fost permanent pe post de translator .De asemenea a functionat ca traducator Noemi de la JCC . Dar discutiile au fost mult inlesnite de faptul ca Doamnele Medi Dinu , Eva Szemler si Virginica Mihaiescu cunosc limba germana .
S-au legat spontan relatii de prietenie in special cu doamnele Ardeleanu , Grimberg , Fonea Eschenazi , Leonte , Klarsfeld , Liebovici ,domnul Carabat si multi altii .
In mod deosebit am fost impresionati de seara culturala pe care ne-au oferit-o tinerii nostri prieteni cand ne-au prezentat o sceneta , diverse recitari si numeroase cantece in germana , romana , ebraica , idis si franceza . Nici nu banuiam ca au atatea talente , inclusiv de arta culinara (s-au servit niste clatite delicioase ) care ne-au delectat .
Va multumim din tot sufletul dragi prieteni , ne-ati facut o mare bucurie . Alaturi de voi ne-am simtit si noi mai tineri .

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire