VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 29 iulie 2014

II. SUCCES DE IMAGINE PENTRU ROMANIA.


   



       A venit si ziua mult asteptata, deschiderea expozitiei  filatelice internationale "Centenarul marcii postale romanesti". O mare de oameni se adunase in fata  Postei centrale din Bucuresti, pana peste drum  la CEC, jos la Dambovita si pana spre strada Lipscani. Erau de fata membrii ai guvernului, presedintele Federatiei Internationale a Filatelistilor - un francez -   delegatii ale asociatiilor de filatelisti din numeroase tari.
      Calare pe un armasar impodobit cu panglici a aparut un vatasel  (functionar al primariei, pe la 1800 care avea misiunea sa aduca la cunostiinta publica comunicari importante)  A dat citre  ucazului  (ordonanta, decret, hotarare)  prin care se  se stabilea emiterea primei marci postale romanesti - "cap de bour".
      Si-a facut apoi o intrare triumfala un postalion de altadata , ( postalionul era un vehicul care transporta calatori si posta) Era tras de 4 cai, vizitiul suna din goarna, iar un surugiu (conducator de postalion care mergea calare pe un cal din fata)  invartea deasupra capului un harapnic   ( un bici cu coada scurta, confectionat din piei).  Din postalion au coborat   domni si domnite, imbracati in costume de epoca, multicolore.
       Lumea a izbucnit in urale si aplauze indelungate. Un spectacol impresionant, de neuitat.
       Sa mai mentionam ca la marginea Capitalei, la Baneasa si la Mogosoaia au fost amenajate 2 hanuri postale, cum erau odata. Zilnic postalionul ducea corespondenta la aceste hanuri, unde se aplica o stampila jubiliara, mult cautata de filatelisti. Sa mai spunem ca la plecarea postalionului din fata Palatului Postelor era o mare imbulzeala. Multi doreau sa ocupe un loc in diligenta sau macar sa faca o poza.
        Dar sa intram in expozitie. Pe panouri speciale erau expuse colectii filatelice de mare valoare. Puteau fi admirate cateva exemplare originale "cap de bour",  scoase din tezaurul Postelor,  de asemenea,  "Penny black"-  prima marca postala din lume, emisa in Anglia. Mai puteau fi vazute scrisori din toata lumea si carti postale ilustrate purtand timbre si stampile  rare. Existau de asemenea coli de timbre cu erori tipografice, timbre falsificate,  toate fiind cotate pe piata filatelica. 
      Cele mai frumoase colectii au fost premiate
      Fara indoiala, expozitia filatelica internationala "Centenarul marcii postale romanesti"  la care au participat 32 de tari cu colectii oficiale precum si numerosi colectionari individuali a reprezentat la vremea respectiva, un mare succes de imagine pentru Romania.
     





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire