VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 9 iunie 2015

MAIA MORGENSTERN LA CAMINUL ROSEN - CA SPECTATOR.

                  

                 
                 
           Sala plina, multi oaspeti din afara, astazi se joaca "CORP LA CORP", spectacol scris si interpretat de rezidentii Caminului Rosen.  In distributie apare si personalul administrativ, in frunte cu Steliana Anghel, medic sef al Caminului.
            La un moment data, rumoare ...isi face aparitia in sala Maia Morgenstern a carei celebritate a depasit de mult granitele tarii. Se aseaza cu modestie in randul al treilea. 
           Domnia sa este o veche prietena a Caminului nostru, ne-a vizitat adesea si ne-a delectat cu arta sa. De data asta insa a venit ca spectatoare, a auzit intamplator despre spectacol si a venit sa-l vada. 
           Emotiile firesti la orice spectacol au sporit enorm. Mai ales pentru David, Mihaela, Monica, Paul si Katia. Vor da un examen  profesional in fata unei personalitati de maxima competenta.
           Din fericire totul s-a desfasurat in bune conditiuni. Dovada sunt aplauzele prelungite ale spectatorilor.
           Ca totdeauna, dupa spectacol au urmat discutii la care au luat cuvantul numerosi participanti. Au avut aprecieri care ne-au bucurat mult. "Spectacolul dumneavoastra a fost o mare surpriza la un Camin pentru persoane varstnice...am aflat cum este viata intr-un asemenea Camin... o demonstratie admirabila de intr-ajutorare si solidaritate umana...o atmosfera de buna dispozitie si umor, cu totul neasteptate..." Cuvinte elogioase a spus si ziarista Liliana Nicolae de la Radio Romania Actualitati care a participat si la alte spectacole ale noastre. Interventia cea mai scurta, dar foarte semnificativa a apartinut lui I. Cotnareanu " spectacolul se intituleaza  "Corp la corp", dupa parerea mea ar fi mai potrivit "Suflet la suflet". 
            Toata lumea astepta cu interes, opiniile Maiei Morgenstern care n-au intarziat. Domnia sa a inceput prin a ne adresa o "critica aspra". Nu este admisibil, a spus, ca un asemenea spectacol remarcabil sa nu aiba o larga popularizare, sa afle despre el, cat mai multi. Este o realizare cu totul deosebita si ar merita ca spectacolul sa fie prezentat si in tara.  A fost absolut impresionata de  daruirea interpretilor, de naturaletea, si sinceritatea lor, a fost  evident faptul ca au pus mult suflet in acest spectacol. Pot fi dati ca exemplu chiar si pentru artistii profesioinisti. Arta fara suflet nu se poate. De asemenea a subliniat meritele grupului  de tineri artisti voluntari care au initiat aceasta actiune si ne-au calauzit   pe cararile minunate ale artei. A spus,  la modul cel mai serios, ca unii rezidenti au demonstrat reale calitati artistice.
             Acest lucru a fost confirmat si de un tanar regizor aflat in sala. Acesta a spus ca ne asteapta sa urmam cursuri de actorie la UNATC. A fost o gluma buna, care ne-a placut . Iata-ne  asadar, sperante de viitor care bat la portile  consacrarii.
            Sa gandim totusi la rece. Desigur aprecierile au fost  generoase, binevoitoare, usor exagerate, dupa parerea mea, totusi pentru varsta noastra - intre 58 si 96 de ani -  aceste  spectacole (am mai realizat alte 4) reprezinta o performanta indiscutabila, de care putem fi mandrii.
           Totul s-a incheiat cu o petrecere pe cinste, tot felul de dulciuri, sucuri, apa plata, dar si muzica, dans, hore, in care s-au prins actorii, spectatorii si bineinteles Maia Morgenstern.   

                     
                 
                        
         

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire