VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 13 iulie 2019

SE INTAMPLA ODATA LA 100 DE ANI !

      
         Sunt bucurestean get beget, adica  m-am nascut si am locuit permanent in frumosul oras al lui Bucur ciobanul, de pe malurile Dambovitei.
         In aceste conditii, relatia mea cu Primaria Capitalei  a avut si are un rol foarte  important pentru viata mea, deoarece aceasta institutie imi asigura conditii de trai si confort mereu mai bune. Ma refer la furnizarea de apa rece, apa calda, lumina, incalzire, gaze, energie pentru aparatele electrocasnice din gospodarie, etc. Pot sa spun ca Primaria este prezenta zi de zi in casa mea.
           In ce ma priveste, eu nu am mai calcat pe la Primarie, de foarte multi ani - imi cer iertare pentru impolitete. Recent insa, am fost din nou la Primarie. Mare surpriza... am fost  invitat  oficial de Alexandra Dobre, director general al Centrului  pentru Seniori al Primariei Municipiului Bucuresti, sa  particip la un eveniment cu totul deosebit si extrem de emotionant : sarbatorirea cetatenilor Capitalei care au implinit venerabila varsta de 100 de ani. O initiativa de mare rasunet in sufletele noastre, ale celor varstnici, care adesea avem impresia ca am cam fost uitati de semenii nostri.
           O sala stralucitoare, ambianta impresionanta, atmosfera solemna, erau de fata reprezentanti ai MAI si ai MAPN precum si familiile celor sarbatoriti, copii, nepoti si stranepoti. 
           Festivitatea s-a deschis prin intonarea imnului national, interpretat de Iordache Basalic, solist al  Operei Nationale. 

           In continuare au fost prezentati de catre Octavian Ursulescu, "centenarii", fiecare dintre noi, primind un splendid buchet  de flori rosii, galbene si albastre, un steag, o cocarda si o insigna  tricolore, un volum despre Marea Unire si o frumoasa  Placheta Onorifica semnata de Gabriela Firea, primar general. Pe care scria - printre altele - "viata fiecarui om este o poveste. Povestile oamenilor au scris istoria. Istoria secolului de Unire isi are inca eroii printre noi"... Sincer,  profund si absolut zguduitor !
             Cu aceasta ocazie am avut prilejul sa cunosc cativa dintre acesti fauritori de istorie, sarbatoriti : Eugenia Miclea,  general de brigada Policarp Dovancescu, Aurel Sbarnea, Maria Neamtu, Constantin Sociu si Dumitru Comanescu. Oameni admirabili, toti dand dovada de distinctie, intelepciune, unii  chiar  de prestanta, plini de vioiciune si umor. Doamnele foarte elegante.          
               Marcati de emotiile momentului, sarbatoritii au transmis calde multumiri si au exprimat invataminte pretioase  din experienta unui  secol de existenta. Generalul Policarp Dovancescu, de pilda, "sa te bucuri de viata si sa apreciezi momentele fericite pe care ti le ofera", iar Aurel Sbarnea "cumpatarea si ajutorul Domnului m-au ajutat  sa ajung la acesti ani". La randul meu,  am subliniat ca "este important sa gandim pozitiv, sa fim optimisti" si am adresat o rugaminte catre toti cei de fata " incercati sa ajungeti la anii nostri si chiar sa ne depasiti. Noi cei sarbatoriti azi reprezentam o dovada clara ca acest lucru este posibil".
            S-au spus despre noi multe cuvinte frumoase, am ciocnit un pahar de sampanie, a aparut si un urias tort cu jocuri de artificii, ni  s-a cantat "multi ani traiasca".
            In final, as mentiona un lucru care consider ca a fost o  caracteristica semnificativa a evenimentului : nimeni nu a pronuntat cuvantul "batrani", toti au vorbit despre seniori, oameni in etate, varstnici sau veterani !
            O zi minunata, de care ne vom aminti mereu. Se intampla odata la 100 de ani !
               

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire