VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 3 noiembrie 2018

10 FILME

 Image result for istoria filmului poze
Prietenul meu David Schwartz este un regizor apreciat. In ce ma priveste ii sunt recunoscator pentru faptul ca a descoperit "talentul meu artistic",  la varsta de peste 90 de ani ... varsta mea, nu a lui. Mi-a propus sa aleg 10 filme din miile pe care le-am vazut  in viata mea, filme care mi-au placut.  Sa incercam !
            De la inceput trebuie sa precizez ca nu va fi vorba exclusiv de criteriul calitatii, voi mentiona filme care m-au impresionat profund prin tematica lor sau prin interpretarea actorilor.  Ordinea va fi aleatorie.
            1) BEN HUR -  Actiunea se petrece pe timpul romanilor. Evreul Ben Hur, desi nevinovat este condamnat la munca la galere, istovitoare ...  Mi-amintesc si pasionantul concurs de care cu cai, pe care el il castiga, in ciuda metodelor necinstite ale adversarilor.
            2) MIZERABILII - Jean Valjean un ocnas evadat este hartuit de comisarul Javert ... ocnasul devine om de treaba, ales primar si la un moment dat ii salveaza viata lui Javert ...  Cei doi protagonisti erau Harry Baur si Charles Vanel.
            3) CONTESA WALEWSKA - Un film cu Greta Garbo si Charles Boyer . Este vorba o contesa poloneza si Napoleon Bonaparte, o poveste de dragoste impresionanta.
           4)  GHICI CINE VINE LA CINA -  Un ziarist cu principii liberale care combate atitudine xenofobe (Spencer Tracy) este informat de fiica sa ca  s-a logodit cu un celebru medic (Sidney Poitier) ... negru.
 Este foarte surprins si nu prea de acord, omitand ca in dragostea nu tine seama de culoarea pielii.
           5) DICTATORUL - Filmul lui Charlie Chaplin reprezinta o satira extraordinara impotriva   nazismului si a lui Hitler. Scenele  in care Hitler se joaca   cu un balon reprezentand globul pamantesc, intalnirea cu Mussolinii si discursul final sunt exceptionale. Sa nu uitam ca acest film a fost realizat in 1940. Mare curaj ! Sunt sigur ca Hitler l-a vazut ... nu sunt sigur ca i-a placut.
           6) YENTL - Un film, o incantare ...  fermecator, romantic, muzical. Subiectul original , iar  Barbra Streisand regizor, scenarist, interpreta rolului  titular si canta, face o demonstratie stralucita a talentului sau de exceptie. 
            7) CASABLANCA - Este considerat unul din cele mai bune filme din istoria cinematografiei.
Un scenariu excelent  in care eroul principal (Humphrey Bogart) trebuie sa aleaga intre dragostea fata de o femeie (Ingrid Bergman) si ajutarea ei si a sotului ei - lider al rezistentei anti hitleriste - sa fuga in America.
             8) INGERUL ALBASTRU - Un profesor batran se indragosteste de o actrita, femeie de moravuri usoare, obisnuita sa traiasca in lux si datorita datoriilor pd care le acumuleaza, profesorul ajungela inchisoare. Protagonistii filmului Emil Jannings, vedeta consacrata si Marlene Dietrich care se lanseaza si ea in prim plan, cu aceasta ocazie.
             9) SCURTA ISTORIE - Scurt metraj de animatie. Pe o scara cu nu multe treptem  In doar 10 minute prezinta evolutia omenirii dela nasterea mului nostru solar pana la zborul in cosmos. Genialitatea lui Popescu Gopo a fost rasplatita la Festivalul de la Cannes cu Palme d'or. 
          10) EDWARD G. ROBINSON - Am pus numele unui star, considerat printre cei mai celebrii si am vazut numeroase filme cu el, juca de obicei roluri de gangster. Dar l-am mentionat si pentru faptul ca este nascut in Bucuresti, ca si mine. De asemenea pentru ca am fost colegi . Am invatat amandoi la ceiasi scoala primara, mai exact el in 1900 si eu cu 25 de ani mai tarziu. Am aflat acest lucru cu ocazia unei vizite pe care a facut-o la Bucuresti. Sa adaugam  ca este singurul actor roman caruia i s-a acordat premiul Oscar. Din pacate a decedat cu putine zile inainte de a avea loc ceremonia de decernare. 

       

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire