VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

joi, 24 decembrie 2009

NU MAI AM TIMP SA ASTEPT!


Dupa cum am mai spus, tinerii nostri prieteni folosesc diferite metode pentru a scoate la lumina amintirile noastre. Una din formele cele mai incitante sunt dezbaterile pe o tema data.
O asemenea dezbatere a avut loc de curand in legatura cu anul 1944. Ce a insemnat acest an in viata noastra?
Consider ca acest an are o importanta deosebita pentru istoria Romaniei si deci pentru fiecare din noi in parte.
Recapituland cele petrecute atunci, as zice ca 1944 este marcat de 3 R: Rascruce, Rasturnare, Revolutie.
Rascruce, deoarece in acest an politica tarii a facut o cotitura de 180 grade, prin intoarcerea armelor impotriva fostilor aliati, fascisti. Rasturnare, deoarece prin arestarea si executarea lui Antonescu, a fost inlaturat regimul dictatorial antonescian. Revolutie, deoarece atunci - datorita influentei puternice a URSS - a inceput, practic, procesul de construire a societatii socialiste.
Astazi, cand au trecut 65 de ani de la aceste evenimente, nu pot sa nu constat ca in viata mea am avut parte de 4 ori de asemenea rasturnari si revolutii. Prima data - in februarie 1938 - cand s-a instaurat dictatura regala a lui Carol al II-lea. A doua oara - in septembrie 1940 - cand a venit la putere regimul totalitar legionaro-antonescian. A treia oara - in august 1944 - cand a inceput, practic, procesul revolutiei comuniste. A patra oara - in decembrie 1989 - cand am trecut iar la construirea unei societati noi, libere si democratice. Este totusi cam mult pentru o singura viata de om.
Daca dupa primele doua rasturnari nu m-am asteptat la urmari fericite, dupa celelalte doua nutream mari sperante ca, in sfarsit, acum va fi bine. Din pacate de fiecare data aceste sperante s-au dovedit iluzii desarte. Binele, prosperitatea si fericirea visata, parca sunt o fata morgana care se departeaza mereu. Cel putin deocamdata!
Pentru mine este, intr-un fel, o oarecare mandrie ca am trait asemenea evenimente importante din istoria tarii, dar incerc totusi un mare regret: intre timp s-a cam epuizat numarul de zile pe care mi le-a harazit, la nastere, Atotputernicul.
Nu prea mai am timp sa astept!

Etichete: ,

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Vă doresc un Crăciun ca altădată.
Crăciun frumos tuturor.

24 decembrie 2009 la 09:27  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire