VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 19 decembrie 2009

PAREREA MEA



Despre tinerii nostrii prieteni - un grup de 8 - 10 persoane - am scris in repetate randuri. Ei au aparut in viata Caminului nostru in urma cu cateva luni si desfasoara o activitate intensa, sistematica si perseverenta.
Mi-am pus, in mod firesc, intrebarea ce urmaresc ei? care este obiectivul lor final? Explicatiile primite arata ca este vorba de un proiect de arta comunitara avand ca obiectiv schimbarea receptarii asupra batranetii, stimularea creativitatii in grup, documentarea si arhivarea istoriilor personale si colective.
Suna grav, solemn, impresionant, iar pe aceasta linie amicii nostrii depun un mare volum de munca.
Parerea mea insa este insa ca tinerii nostri prieteni nu intentioneaza sa elaboreze doar niste consideratii teoretice, filozofice. Ei au cu siguranta si niste obiective concrete, practice. Au intuit, probabil, ca noi, cei varstnici, reprezentam un pretios tezaur de amintiri pe care si-au propus sa-l descopere si sa-l valorifice.
Sa facem o mica socoteala. Media de varsta a rezidentilor din Camin este de circa 82 ani. Pai atunci inseamna ca laolalta reprezentam cateva mii de ani de viata, de informatie, de trairi diverse. Este o adevarata comoara care merita sa fie scoasa la lumina si pusa in valoare. Prietenii nostri tineri tocmai asta fac. Si folosesc metode foarte variate. Au organizat dezbateri in grup pe diverse teme, discutii individuale, jocuri de societate, am fost solicitati sa raspundem la diferite intrebari, sa facem desene etc. Pe scurt, are loc o cercetare sociologica la care ia parte cine doreste, cine are placere si numarul acestora a crescut mereu.
Parerea mea este ca amicii nostri urmaresc prin aceste actiuni si unele obiective legate de profesiunea lor. Cred ca ei incearca sa descopere in amintirile noastre acele seminte care ar putea sa rodeasca realizari artistice pe care doresc sa le infaptuiasca cu ajutorul nostru si impreuna cu noi.
Pe aceasta linie au realizat chiar de curand un filmulet care o are in prim plan pe dna. Medi Dinu, centenara noastra.
Este neindoios si imbucurator ca prezenta tinerilor nostri amici aduce in mijlocul nostru un aer proaspat, o infuzie de entuziasm tineresc si trezeste la viata forte latente adormite pana acum in sufletele noastre sau acoperite de colbul vremii dupa zeci si zeci de ani de viata plina de peripetii.
Exprimam admiratia sincera pentru munca prietenilor nostri si pentru planurile lor ambitioase. Ii asiguram de toata gratitudinea noastra, de multa simpatie si profunda recunostiinta. Suntem hotarati sa sprijinim actiunile lor si dorim sa le vedem infaptuite pe deplin.

Etichete:

2 comentarii:

Blogger Iola a spus...

Cu adevarat pretios tezaur :). Felicitari multe, multe pentru voi, toti cei ce sunteti implicati in acest proiect!

19 decembrie 2009 la 14:59  
Blogger Iola a spus...

Cu adevarat, tezaur pretios de amintiri! Felicitati multe, multe tuturor celor implicati in acest proiect. Va citim cu mare drag.

19 decembrie 2009 la 15:01  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire