VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

duminică, 21 august 2011

MUZEUL DE ARTA BRANCOVENEASCA








O zi insorita de august.Astazi mergem impreuna cu tinerii voluntari din Germania si Canada sa vizitam Palatul brancovenesc de la Mogosoaia '
In autocar mare veselie si buna dispozitie intretinuta mai ales de doamnele Ardeleanu , Eschenazi , Mihaiescu si de Tudorica , dar si de Dorothee , Philipp, Iudith , Sabine si David dintre oaspeti .
Am plecat dimineata devreme si am ajuns curand .Coboram din autocar si parcurgem aleile pline de verdeata ale unui parc splendid care inconjoara Palatul
Iata , langa Turnul Portii ,o frumoasa biserica cu hramul Sf. Gheorghe ctitorita acum peste 400 de ani de domnitorul Tarii Romanesti , Constantin Brancoveanu .
Ne amintim din cartea de istorie ca acest domnitor a fost decapitat impreuna cu cei 4 fii ai sai la 1714 de catre otomani pentru faptul ca a refuzat sa se lepede de credinta crestina si sa treaca la mahomedanism .
Cum trecem de poarta , atentia ne este atrasa de o cladire impunatoare ,armonioasa zidita de Constantin Brancoveanu pe la 1700 , transformat in prezent in Muzeu de arta brancoveneasca .Este un punct de atractie pentru numerosi turisti din tara si de peste hotare .
La primul etaj sunt apartamentele princiare . In numeroasele incaperi sunt expuse piese de mare interes artistic si istoric : scoarte romanesti , covoare tablouri de familie , picturi pe sticla , ceramica , mobilier din lemn sculptat ,etc .
Prietenii nostri sunt foarte interesati de cele vazute si pun tot felul de intrebari .Traducatorii Dorothee , Noemi si Virginica sunt foarte solicitati .
Sa recunoastem ca si noi autohtonii suntem incantati ; unii vizitand pentru prima oara Palatul de la Mogosoaia .
De mare frumusete este fatada dinspre lac a Palatului cu o logie in stil venetian cu 3 arcade impresionante . In fata pana la lac o mare de flori de toate culorile te imbata cu mireasma lor .
Am aflat ca pe estrada amenajata in curtea Palatului au loc periodic diferite manifestari cultural artistice ,mult agreiate de tineret .
A fost o zi frumoasa , plina de soare dar si de invataminte privind trecutul istoric glorios al poporului roman , precum si despre maestria artelor din perioada brancoveneasca .

Etichete:

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Departe de tara, un ocean ne desparte dar citind cele scrise de dumneavoastra imi amintesc de trecut, ma simt alaturi si sunt iar un copil langa mama Dumnezeu sa o odihneasca in pace !
Unde esti copilarie?
Cu cele scrise faceti sa dispara distantele exprimate in Kilometrii,in ani, chiar in viata de om si faceti sa se atinga sufletele.. inalte! Suntei unul dintre ele..
Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si viata lunga si sa ne mai incantati in continuare sufletul descriind pe blog cele vazute, traite, vizitate de dumeavoastra.Virtual suntem si noi in tara alaturi si ne retraim tineretea,ne readuceti in minte amintiri ' de altadata'
Va multumesc in numele celor de varsta 'a patra'care suntem departe de tara si traim doar cu dorul de tara si din amintiri!!

27 august 2011 la 14:15  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire