VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

duminică, 9 octombrie 2011

O EXCURSIE INSTRUCTIVA

In cadrul SAPTAMANII SENIORILOR urmeaza sa plecam in excursie la Campina .Este o dimineata frumoasa de toamna cu cer senin , dar un pic cam rece .Nici o problema , ne-am imbracat mai gros si gata . Suntem nerabdatori . Rodica Dumitrache face apelul : Iudith Ardeleanu , Tina Grimberg , Lidia Fonea , Margareta Eschenazi , Dorotea Weissbuch , Marius Armasu si Sterian Pompiliu .Suntem toti , urcam in microbuz si plecam la Popa Soare , punctul de intalnire cu un grup foarte numeros .
Aici forfota mare . Sanda Wolf factotum si omniprezenta pune la punct ultimele amanunte Nu lipseste nimeni ? Toata lumea este multumita ? Atunci e in regula ! Plecarea !
Ne instalam comod intr-un autocar confortabil si plecarea ! Ne face cu mana , in chip de salut , Attila Gulyas , care a venit sa se convinga personal ca totul este in perfecta ordine .Drum bun !
In autocar buna dispozitie generala , suntem doar intre vechi prieteni : Manuela Alsek , Marga Trifu ,Lanset , Marcela Craiu ,Eva Tutui , Jerome Moses , Dorina si multi altii . Nici nu stiu cand a trecut timpul si am ajuns la destinatie .
Campina ne primeste cu caldura , soarele s-a ridicat pe firmament si acum straluceste puternic .Jos jachetele , canadienele , pulovarele ,salurile ! Ne simtim mai vioi .
Campina este un oras relativ mic , insa foarte vechi , sunt peste 500 de ani de la prima atestare istorica .Amplasat intr-un cadru natural foarte pitoresc , la intrarea in muntii Carpati a reprezentat dealungul timpurilor o zona intens folosita ca drum comercial , fiind situata la egala distanta intre 2 centre urbane foarte importante , Bucuresti si Brasov .
Am vizitat mai intai Castelul Iulia Hasdeu creatie a lui B. P. Hasdeu in memorie fiicei sale Julia care a murit la varsta de numai 19 ani bolnava de tuberculoza .Era considerata un adevarat geniu , fiind primul roman care a absolvit Sorbona din Paris .
Trecand pragul muzeului admiram portretele familiei Hasdeu precum si numeroase obiecte personale , fotografii , acte originale ,mobilier vechi de peste un secol , colectii de reviste pe care le-a condus sau la care a colaborat ilustrul filolog .Un loc important il ocupa in cadrul muzeului preocuparile spiritiste ale lui B.P. Hasdeu .
Atrage atentia Templul Castelului , cel mai inalt turn al cladirii care are un altar si niste oglinzi paralele in care daca privesti vezi imaginea multiplicata la infinit .In mijlocul turnului unde se ajunge pe scari metalice se afla o statuie impunatoare a lui Iisus .Un muzeu foarte , foarte interesant !
Am vizitat in continuare si Casa memoriala N. Grigorescu amenajata in fosta locuinta a pictorului . Intrand in hol esti puternic impresionat de atmosfera intima,plina de caldura a locului .O scara din lemn duce la etaj .Sub casa scarii este amenajat un colt exotic format din lucrari orientale colectionate de marele pictor : covoare , arme , masute , vase ,vestminte ,papuci , o narghilea , etc.
La parter se afla sufrageria , unde putem vedea una din variantele de mari dimensiuni ale "Carului cu boi ". In biblioteca se afla portrete de familie si multe picturi : pastori, tarani , peisaje .In camera cea mai importanta , unde a fost atelierul pictorului vedem sevaletul la care lucra , de asemenea ochelarii , pensule si alte ustensile , iar peretii sunt incarcati cu picturi de Grigorescu .Am f
fost informati ca muzeul poseda peste 100 de lucrari originale ale celui care avea sa devina ctitorul picturii romanesti moderne
Schimbul de impresii si comentariile au continuat multa vreme .Intre timp a sosit insa si ora pranzului si ne-am indreptat spre restaurant .Aici o muzica in surdina ne-a delectat . Si daca a fost muzica nu putea sa lipseasce nici dansul si totul s-a incheiat cu o hora romaneasca cu strigaturi , ca in tinerete .Am uitat cu totii numarul anilor pe care ii avem in spate si ne simtim mai tineri .
Notati deci data 4 octombrie 2011si nu uitati recunostiinta pe care o datoram organizatorilor " SAPTAMANII SENIORILOR ": FCER in colaborare cu DASM si JCC.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire