VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

vineri, 15 august 2014

. ANTISEMITISMUL - BOALA FARA LEAC ?

      Societatea umana a evoluat mult dealungul veacurilor, ne-am civilizat.  Prin anul 16oo, Giordano Bruno, deoarece avea o conceptie filozofica care nu era acceptata de biserica catolica - a fost ars pe rug. Asa ceva, asemenea masuri barbare, astazi, desigur, nu se mai pot intampla.
       Se poate, insa intampla, ca milioane de oameni sa fie prigoniti, inchisi in lagare, ucisi - numai pentru motivul ca s-au nascut evrei.  
       Ati inteles ca ma refer la antisemitism. S-au lansat lozinci  aberante la adresa evreilor : "rasa inferioara", "vor sa conduca lumea", "sug sangele poporului", jos jidanii', trebuie exterminati", " stersi de pe fata pamantului".
 A spus-o Hitler, au spus-o legionarii, o sustin in prezent, in secolul XXI, palestinienii, conducerile Iranului, Siriei,  extremisti si fundamentalisti  tot mai numerosi.
       Si in acest domeniu omenirea a evoluat. In tineretea mea se foloseau  injuraturi, ceva palme, pumni, se mai spargeau niste geamuri, se striga "jidanii la Palestina !"... Dar metodele "s-au perfectionat" in timp si s-a ajuns la planuri de stat "pentru solutia finala", la camerele de gazare, la Holocaust, cand au fost ucisi 6 milioane de evrei. 
         O mica paranteza. Cum am spus se striga "jidanii la Palestina", iar astazi cand evreii s-au intors in sfarsit, in patria stramosilor lor, se striga "afara cu evreii din Palestina !"
         S-a ajuns la o situatie de neinteles pentru o gandire logica.  Tari  uriase cu multe milioane de km. patrati, cu sute de milioane de locuitori, tipa ca se simt amenintati de existenta micului stat Israel,  cu doar circa 23.000 de km. patrati si 6-7 milioane de evrei  (!?!)  
        Ca urmare organizeaza atentate teroriste, bombardeaza aceasta tara - sunt hotarati sa o distruga. 
         Sa fie antisemitismul nemuritor... o boala fara leac ?
         Raspunsul este categoric NU !
         Din pacate la varsta mea - 95 ani - nu prea mai am timp sa astept . 
         

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire