VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 4 octombrie 2016

AM FOST IN PARADIS.

           
  "Va invitam in Paradis" - asa scria pe un panou pe marginea soselii. O priveliste pitoreasca, crestele muntilor impadurite, un baraj urias, un lac de acumulare impresionant si o terasa avansata mult in apa lacului, ne-au incantat. Cred ca astfel trebuie sa arate paradisul. Am inteles ca in apropiere era o pensiune agroturistica iar panoul  ne invita niste cabane intr-un mediu de vis.
                Dar sa incepem cu inceputul.
                Am plecat din Popa Soare cu un autocar elegant, eram peste 70 de persoane. O zi de toamna minunata, directia Campina. Multa veselie, buna dispozitie. O noutate, avem un ghid profesionist, domnul Florin, care ne ofera tot felul de informatii interesante, incepand chiar de pe strazile Bucurestiului.
                  Timpul a trecut repede si iata-ne pe Valea Doftanei. Strabatem  un peisaj mirific, serpentine prin padure pana in comuna Brebu. Aici vizitam Muzeul Casa Domneasca, expozitie de arta si istorie medievala - exponate din sec. XVII-XVIII.
 Avem ocazia sa vedem opere de mare valoare istorica si tipografica  din timpul domnitorilor Matei Basarab si Constantin Brancoveanu : Pravila de la Govora, carti ale mitropolitilori Dosoftei si Antim Ivireanu. De asemenea diferite
 vestminte boieresti de catifea impodobite cu fire de aur si argint.
                   Trecem printr-o livada de meri si ajungem la fosta manastire Brebu, una dintre cele mai importante realizari arhitectonice si de arta din sec. XVII, construita din caramida arsa si piatra. Impozant turnul clopotnitei.  
                     In continuare am vizitat si Sinagoga din Campina renovata recent prin grija FCER. De mentionat ca in prezent nu exista niciun evreu in acest oras. Sinagoga construita in 1905, constituie un punct muzeal, oglindind istoria evreilor care au locuit in Campina si au avut merite importante in dezvoltarea economica si culturala a orasului. Aici se organizeaza diferite evenimente cu ocazia unor sarbatori evreiesti, la care participa evrei din localitatile apropiate. Este al 14-lea obiectiv de asemenea natura renovat de FCER, care se ingrijeste astfel de pastrarea patrimoniul comunitatilor evreiesti. 
                     Dupa o masa cu specialitati ale artei culinare locale, am pornit-o spre casa, dar Sanda Wolf mai avea o surpriza pentru noi. Ne-a dus in Paradis.  
                     A fost o excursie extrem de placuta, care ne-a incalzit inimile si ne-a imbogatit cunostintele.  O actiune atractiva, specialitatea JCC, care  de 9 ani ne rasfata cu astfel de bucurii.
                      Nancy Vajaianu a surprins principalele momente ale excursiei, intr-un fotoreportaj amplu.
                     Mii de multumiri din partea rezidentilor Caminului Rosen : Dorotea, Mihaela, Veronica, Marius, Tudorica si Armin, precum si din partea asistentei sociale Viorica Petre.
 
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire