VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 23 iulie 2016

CONACUL DE LA MANASIA

             
Este posibil ca unii dintre dumneavoastra sa nu fi aflat pana acum, de conacul boieresc de la Manasia, judetul Ialomita. Sanda Wolf a aflat -  si ne-a dus sa-l vizitam.Pe seniorii din Generatia de Aur si bineinteles am fost invitati si noi cei de la Caminul Rosen.
              Conacul este o constructie absolut impresionanta ! Un loc minunat, unde istoria se impleteste perfect cu frumosul.
              Mosia Manasia se intinde pe 2 hectare si a apartinut acum aproape 200 de ani principelui sarb Efrem Obrenovici si apoi lui Ion Hagianoff (fost ministru de externe bulgar, refugiat in Principate din motive politice). In 1899, acesta din urma construieste conacul si amenajeaza parcul dupa planurile unui arhitect elvetian. Ulterior conacul devine sediul IAS Boranesti, respectiv IAS Urziceni, apoi se instaleaza aici o gradinita de copii. Cladirea nefiind ingrijita corespunzator  se degradeaza din ce in ce. Abea in 2006, conacul este achizitionat de un om de afaceri care il transforma intr-un loc pentru actiuni turistice sau manifestari publice. Au loc lucrari serioase de consolidare si restaurare menite sa reconstituie atmosfera de odinioara, cu respect fata de istorie si patrimoniu.
                La fiecare pas poti admira stucaturi, capiteluri,  console, tavane pictate si incastrate, vitralii, specifice perioadei interbelice. Sa mai adaugam numeroase piese de mobilier stil,  un semineu impozant si o colectie impresionanta de picturi. Am vazut de asemenea in subsol o crama uriasa cu mai multe butoaie, avand fiecare o capacitate de 1000  l.
               Sa precizam ca acest conac este inconjurata de un parc plin verdeata, flori si platani, unii avand  peste 200 de ani.
              Totul aminteste atmosfera aristocratica a vremurilor apuse.
             Vizita la conacul Manasia a fost o adevarata incantare.
          
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire