VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

joi, 13 iulie 2017

CARE ESTE ADEVARUL ADEVARAT ?

              Billedresultat for ADEVARUL MINCIUNA  POZE
            Fiecare dintre noi -  in orice imprejurare - dorim sa aflam adevarul,  totdeauna in viata ne straduim sa cunoastem adevarul si numai adevarul.
               Dar ce in seamna de fapt adevar ?
               In esenta, inseamna oglindirea exacta a realitatii, ceea ce exista indiscutabil sau ce s-a intamplat in realitate.
               In societatea contemporana este larg raspandita parerea  ca adevarul este doar relativ, adica fiecare dintre noi are adevarul lui. Nu exista un adevar absolut, acceptat de toata lumea.
              De exemplu, am citit o carte sau am vazut un film care noua ne-a placut foarte mult. Discutand insa cu prietenii vom constata ca unii au cu totul alta parere, unii considerandu-le chiar  un esec lamentabil. 
               De ce exista asemenea diferente de pareri ?
               Evident, parerile  diferite apar in functie de varsta, de informatiile de cultura sau de gusturile fiecaruia dintre noi.
               Sa ascultam insa si alte pareri.
                1+1= 2  ... Este cineva de alta parere ? ... Iata si un adevar absolut !
                Inca un exemplu : teoria gravitatii - este la fel, unanim acceptata.
                Prin urmare exista totusi  un adevar absolut ... pe care incercam mereu sa-l gasim.
                Daca acest  adevar absolut nu ar exista,  daca fiecare are adevarul lui,  inseamna ca nu am putea face deosebirea, de pilda, ce e bine si ce e rau. Cineva poate considera, ca este bine  ca atunci cand isi doreste un lucru si nu are bani sa-l cumpere, il  poate fura ...  Altul ar considera ca  are dreptul  sa  ucida pe cel care l-a jignit. O situatie categoric inadmisibila. Trebuie sa existe niste reguli obligatorii pentru toata lumea, reguli stabilite de guvernele  tarilor pe care toti suntem datori sa le respectamctam. Altfel ar fi un haos general.  Viata sociala ar  fi  imposila.
               Asadar, exista un adevar absolut, pe care il acceptam u totii, fie ca el se numeste  lege,
hotarare de guvern, principiu moral  sau regulament. are pune ordine, stabileste anumite reguli.
              De fapt, cei care sustin ca nu exista adevar absolut practic se contrazic, caci sustinand ca nu exista adevar absolut au stabilit ei insasi, un adevar absolut.
              Un amanunt  important ... adevarul evolueaza, ceia ce astazi este considerat neadevarat, maine ar  putea fi considerat adevarat. Ganditi-va, de exemplu, ce parere ar fi avut bunicii nostri despre televizor,  despre internet sau despre telefonul mobil ?     
                   Adevarul parcurge de regula trei etape :  cand apare prima data este considerat o prostie, o absurditate, in etapa a doua este contestat vehement, iar in etapa a treia ... este apreciat ca fiind de la sine inteles . Intelepciunea populara spune ca este " la mintea cocosului:".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire