VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 1 martie 2017

 O SOLUTIE PENTRU CARE MA FELICIT.


             Billedresultat for IMAGINI CAMINUL ROSEN

           Am venit la Caminul Rosen in 2006, cand aveam 87 de ani.
           Este evident, ca intrarea la Camin reprezinta, pentru fiecare dintre noi. o schimbare fundamentala a stilului de viata. O astfel de schimbare nu este un lucru  usor niciodata.  Iar cand ea se produce la o varsta inaintata devine cu adevarat o problema foarte dificila. 
            Te desparti de un ambient familiar, vecini, prieteni cu care te vezi in fiecare zi, ai niste tabieturi cu care te-ai obisnuit  de ani si ani de zile, acasa  erai liber sa faci tot ce ai pofta...  Si deodata, intri intr-un mediu nou, alta atmosfera, oameni necunoscuti si o serie reguli pe care esti obligat sa le respecti. Nu mai esti chiar atat de liber.
          Sa punem in balanta avantajele si dezavantajele pasului facut.
          Pana acum, iti organizai viata cum ti se parea tie mai bine, stateai la taifas cu vecinii,  mancai doar ce-ti place si la ce ora aveai chef, puteai oricand, sa iesi la plimbare cu  prieteni[, sa faci o vizita,  sa mergi la un film ... Aveai insa si niste  probleme. Sa faci curatenie in fiecare zi, sa mergi la cumparaturi pentru aprovizionare,  sa-ti  gatesti, sa speli rufele, sa le calci, sa te ingrijesti de repararea unor defectiuni ce  apareau  la electricitate, la instalatiile sanitare, la televizor, la frigider, la calorifer, etc. Daca se intampla - fereasca Dumnezeu - sa ai probleme de sanatate, alergai la medicul de familie, te programai la medicul specialist, mergea apoi la farmacie, daca trebuia sa fii internat la spital, alte probleme complicate. Sa recunoastem ca erau cam multe probleme si stresante. Nu era deloc usor.      
         La camin, situatia este cu totul alta. Nu mai esti tot asa de liber, e drept, masa la ore fixe, mancarea uneori nu corespunde cu preferintele tale, iesirea din camin se face numai cu anumite conditii ... insa, ai parte de o viata linistita, fara griji, problemele de care vorbeam, nu dispar ... dar le rezolva altii. Beneficiezi
de supraveghere medicala non stop 24 ore din 24. La anii nostril  conteaza foarte mult. Avem medici, asistente medicale, fizio-hidroterapeut, kinetooterapeut. In caz de nevoie esti trimis la policlinica sau la spital. Avem chiar o ambulanta cu sirena, in acest scop.
         O problema importanta, vitala, de rezolvat la o varsta inaintata este  aceia a ne pastra un moral ridicat. Unii oameni, devin la batranete apatici, considera ca au  ajuns la capatul drumului, se simt inutili, incapabili si  asteapta sfarsitul inevitabil. Chiar se roaga ca acest sfarsit sa vina cat mai repede... De aceia la noi la camin exista o preocupa permanenta pentru evitarea unor asemenea situatii.. Avem chiar un psiholog.  Se desfasoara la noi la Camin numeroase manifestari cultural-educative-distractive    
          Sa mai mentionam ca la caminul nostru am avut si avem personalitati care s-au remarcat in literatura, in arta, in medicina, in invatamant, in diplomatie, in presa, in domeniul economico-financiar, in cinematografie. Unii au fost premiati la Festivalul International de Film de la Cannes si la un Festival International de Arta la Madrid, un alt coleg a fost inscris in Guinessbook - Cartea recordurilor.  Doua doamne au fost declarate Cetatean de Onoare al municipiilor Brasov si R. Valcea, chiar in perioada cand se aflau la camin. 
          In concluzie - categoric -  caminul nostru reprezinta o solutie pentru a asigura oamenilor in varsta un trai linistit, ingrijirea si respectul cuvenit, dupa o viata de munca.
          Eu am optat pentru aceasta solutie si ma felicit !
                         Imagini inline 3 
                         Imagini inline 10   
                         Imagini inline 2 
                             Imagini inline 8      
                        Se afișează image.png

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire