VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 3 octombrie 2017

NU-I GREU DELOC, INCERCATI !    

     Imagini inline 1 Imagini inline 1
           Fiecare dintre noi este desigur dornic sa stie ce-i va aduce  viitorul. Unii cred ca il pot afla dintr-o ceasca de cafea sau cu ajutorul unui pachet de carti de tarot sau pur si simplu prin imprastierea pe masa a unor boabe de porumb.  Eu am serioase indoieli fata de asemenea metode si  de aceea am preferat o discutie  cu doamnele doctor Anghel, Grigore si Silion care se ocupa de supravegherea permanenta a sanatatii rezidentilor Caminului Rosen, sarcina de loc usoara.   
           Am inteles de la doamnele doctor - parere unanima - ca exista sanse serioase ca peste un an si jumatate sa implinesc un veac de existenta pe acest pamant. M-am bucurat foarte mult, mai ales ca mi-au promis ca ma vor ajuta sa ating aceasta performanta.
          O sa ma intrebati desigur care este secretul acestei longevitati ?
          Ca sa fiu sincer, nu am facut nimic extraoordinar. In primul rand trebuie sa gandesti pozitiv, sa  fii optimist. Pe parcursul vietii cu totii avem parte si de momente placute si mai putin placute, uneori chiar dramatice. In situatiile grele, unii se vaita, isi plang de mila, se revolta, acuza soarta nemiloasa, ghinionul , cate si mai cate. Altii insa,  isi pastreaza calmul si incearca sa gaseasca solutii de remediere sau macar de ameliorare. Categoric, acestia din urma procedeaza corect.
          In al doilea rand, odata cu inaintarea in varsta fortele noastre slabesc, apar inevitabil si probleme de sanatate, devenim mai vulnerabili. Ce-i de facut ?
           Doua lucruri cred ca sunt necesare. In primul rand sa gandim pozitiv, sa fim optimisti, chiar daca uneori e cam greu. Cine nu are  curaj, cine se considera neputincios, fara sperante, este pierdut si prin atitudinea lui isi apropie sfarsitul. 
           In al doilea rand este foarte important sa ramanem activi. Intr-un ritm mai lent, cu o intensitate redusa, dar permanent activi. Putina gimnastica in fiecare dimineata, plimbari prin parc, preocupari culturale, citit, scris, auditii muzicale, pictura, impletit, crosetat, sah, table, domino, remy, dezlegari de cuvinte incrucisate, sudoku, ... sunt atatea de facut !
           Nu-i greu deloc, incercati !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire