VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 28 martie 2011

ASTAZI DOAMNA MEDI DINU


Doamna Medi Wechsler Dinu este incontestabil personalitatea numarul 1 in Caminul nostru .Nu numai pentru varsta ei venerabila de 102 ani ,ci si pentru vioiciunea ei spirituala , pentru buna dispozitie permanenta si pentru simpatia pe care o inspira tuturor celor care o cunosc .Memoria exceptionala de care face dovada si verbul ei adesea plin de umor , i-au atras simpatia , respectul si admiratia noastra a tuturor . A fost invitata la postul de radio evreiesc J-live pentru a participa la emisiunea Old stories , new entries .M-am grabit sa stau de vorba cu ea pentru a -i cunoaste impresiile . - A fost o intamplare placuta si interesanta ,mi-a spus . A avut ca interlocutor pe tanarul si talentatul pictor Alexandru Radvan . Il descrie ca o persoana inalta , voinica ,cu alura atletica , dar foarte sensibila . In plina putere creatoare , el a participat deja la numeroase expozitii in tara si peste hotare . In Germania a avut mult succes . - Face parte , apreciaza doamna Dinu , din categoria atat de numeroasa a oamenilor de arta romani care s-au facut remarcati in strainatate . In cadrul discutiei , doamna Dinu a fost solicitata sa relateze amintiri din tineretea ei .O sa reproduc pentru dumneavoastra una , plina de haz. Este vorba despre pictorul Victor Brauner , prieten de familie.Acesta a avut de mult , o expozitie in sala Mozart care se afla pe strada Sarindar. Desi foarte talentat , nu a reusit sa vanda nici un tablou si deci nu avea bani sa plateasca chiria dnei.Heber patroana salii . Drept urmare i-a oferit acesteia , drept chirie 1-2 tablouri .Asa era obiceiul pe atunci , in cazuri similare .Nici n-a vrut sa auda . -Trebuia sa fac o expozitie de branza -a izbucnit Victor Brauner - asta se vinde aicea bine ! Doamna Dinu care a fost de fata la discutie , a facut o propunere : - Sunteti de acord sa primiti drept chirie un tablou de al meu? Doamna Heber o cunostea bine pe doamna Dinu care avusese mai demult o expozitie de mare succes in aceiasi sala . - Faceti asta pentru mine ? a spus ea, atunci sunt sunt foarte bucuroasa . Si asa s-a rezolvat problema spinoasa a chiriei . Daca patroana galeriei " cunoscatoare de arta " presupun - ar fi stiut , ca peste ani tablourile lui Victor Brauner vor avea o mare valoare , fiind foarte cautate de adevaratii cunoscatori de arta . I s-a propus doamnei Dinu sa aleaga o melodie si o interpreta de demult.Fara a sta mullt pe ganduri a spus Maria Tanase ,buna prietena cu sotul ei poetul avangardist Stephan Roll . Pe post de moderator al discutie a excelat un vechi prieten al Caminului Rosen , Paul Dunca absolvent UNATC. sectia coregrafie .Foarte serios , sobru si plin de tact Asistenta a fost o alt veche prietena a Caminului nostru , tanara actrira Katia Pascariu .Modesta , discreta si plina de bun simt . Doamna Dinu m-a rugat sa le multumesc si pe aceasta , din toata inima . In final , a oferit un sfat pentru tinerii pictori : - Daca nu simtiti o mare fericire atunci cand pictati , lasati-va de meserie !

Etichete:

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Am auzit de postul de radio J-LIVE si am cautat sa il prind. Am reusit si nu regret
Initiativa de a aduce fata in fata in emisiunea'Old stories , new entries ' a 2 reprezentanti ai aceleiasi pasiuni la distanta de zeci de ani este binevenita Nu am prins prima emisiune dar a doua mi-a demonstrat ca nu conteaza varsta cand vorbesti de arta si dragoste de tot ce e frumos .
Doamna Medi Dinu este un exemplu graitor Astfel cu o verva unica la 102 ani ai domniei sale este o lectie de viata pentru noi astia mai tineri.

La multi ani distinsa doamna

PS pentru o mai larga audienta poate se poate face ceva sa se receptioneze postul si pe radio nu doar pe calculator

29 martie 2011 la 03:05  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire