VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 12 februarie 2011

AM INTELES .

In anul 2001 , desi la o varsta inaitata - peste 80 de ani -am facut o calatorie in Israel .
Am luat cu mine pe nepotica mea Viky.Acum sa nu considerati ad litteram cuvantul nepotica deoarece era vorba de o domnisoara in toata puterea cuvantului , de peste 20 de ani - si zic eu - frumoasa si inteligenta .Iar ca sa respectam realitatea , mai curand ea m-a luat pe mine .
In Israel am vazut multe lucruri extraordinare , fie ca era vorba de Tel Aviv ,de Ierusalim , de Haifa sau de alte localitati toate cu o mare incarcatura istorica si religioasa din trecut , dar cunoscand si o mare dezvoltare economica . stiintifica si culturala in prezent .Am ramas deadreptul uluit de ce s-a putut realiza aici intr-un timp scurt - numai 50 de ani - si in conditii deosebit de vitrege .Culturi de portocale si maslini aparute in plin desert , numeroase constructii monumentale , o retea dezvoltata de autostrazi , iata numai cateva exemple .
M-am intrebat cum a fost posibil asa ceva ? Care este secretul ?
Si l-am aflat curand , cel putin partial , dintr-o intamplare banala , dar care pe mine m-a impresionat profund .
Eram intr-o zi la Muzeul de Arta Contemporana din Tel Aviv.Am admirat aici tablouri clasice minunate , semnate de pictori celebrii din intreaga lume. De asemenea m-am straduit sa inteleg
diferite tablouri cuprinzand arabescuri de forme geometrice si culori , reprezentand pictura modernista . Dar am descoperit si niste opere plastice ultra moderniste foarte ciudate, De pilda , o pianina strapunsa in doua de o motocicleta , ambele in marime naturala si probabil in stare de functiune sau o piramida pana-n tavan construita din carucioare de mana din acelea care sunt folosite de cumparatori in marile magazine . Este sigur ca asemenea opere plastice sunt foarte gustate de cunoscatori , dar eu ca nespecialist , ma abtin sa ma pronunt .
La un moment dat am intrat intr-o sala unde am vazut un grup de vreo 15 copilasi de doar
4-5 anisori asezati in cerc in fata unui tablou reprezentand un luminis intr-o padure si avand in mijloc o cabana luminata de razele soarelui .O tanara educatoare le explica prichindeilor intelesurile acestui tablou si sunt sigur facea referiri la padurea fermecata pe care micutii o
cunosteau din povestirile de la gradinita .Toti erau foarte atenti .
Acest fapt marunt - foarte obisnuit in Israel -m-a facut sa inteleg ca in aceasta tara exista o preocupare permanenta de a apropia copiii de arta , de cultura inca de la o varsta frageda .Aceasta reprezinta o investitie inteligenta , cu bataie lunga pentru viitorul unei tari .Am inteles atunci mai bine care este explicatia ca un stat mic precum Israelul cunoaste un inalt grad de civilizatie si este considerat a patra tara din lume in domeniul cercetarii stiintifice .

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire