VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 20 decembrie 2010

SANATATE , CA-I MAI BUNA DECAT TOATE

Congresul al II-lea scos in evidenta grija permanenta a FCER de a imbunatati activitatea in Caminele pentru persoane varstnice.
Pe aceasta linie la Caminul Rosen s-au luat masuri pentru ridicarea calitatii si eficiente i serviciilor medicale , care la asemenea institutii reprezinta o problema primordiala .
Aparatul medical la Caminul nostru are in fruntea sa pe dr. Anghel Steliana si dr.Mocanu Mihaela .Acestea efectueaza zilnic controlul sanatatii tuturor rezidentilor , acordand o atentie speciala celor cu afectiuni majore .
Sunt ajutate de 2 asistente-sef , foarte constiincioase , Ghitulescu Rodica si Neata Simona precum si de 8 asistenti si 18 infirmiere .Urmeaza sa fie incadrat inca un medic psihiatru .
Acest colectiv raspunde de luarea tuturor masurilor necesare pentru asigurarea sanatatii rezidentilor . In acest sens periodic se face analiza sangelui si a urinii ,examene EKG, vaccinarea anti gripala in fiecare toamna , vaccinarea antidizenterie , etc.Fiecare dintre noi primeste de 3 ori pe zi ratia de pastile recomandate de medic , atat in scop curativ cat si preventiv.De asemenea alte tratamente potrivit diagnosticului .
Atunci cand este nevoie de o consultatie de specialitate suntem trimisi la Centrul Medical DASM ,iar pentru investigatii mai complexe la spitalele Elias sau Sfanta Maria .
O activitate intensa se desfasoara la sectia de fizio-hidroterapie unde One Ana efectueaza
- in baza recomandarilor medicilor : bai galvanice , impachetari cu parafina , bai tulbionare , precum si tratamente cu ultraviolete , ultrascurte , infrarosii si infrasunete . Au fost cazuri cand unii rezidenti au venit in carucioare si au fost recuperati .
O participare activa in completarea tratamentului medical o are kinetoterapeutul Sebe George care aduna in fiecare dimineata -asa zisul grup Samson -pentru miscari de inviorare si gimnastica de intretinere .Totodata , pentru cei care nu se pot deplasa la sala de gimnastica , el efectueaza la camera , diferite programe de gimnastica personalizate , corespunzator diagnosticului pus de medici .
In acest an a aparut si un psiholog Ilie Zan care utilizand metode specifice ,contribuie la eficientizarea actului medical .
O grija deosebita este acordata problemelor oftalmologice foarte frecvente la cei varstnici . Chiar zilele trecute a venit la noi dr. Niculescu Radu Maria de la Centrul Medical DASM care a consultat numerosi rezidenti .A fost un serviciu de calitate si foarte eficient . Cei 7 rezidenti carora li s-au prescris retete de ochelari au si primit acesti ochelari dupa numai 4 zile . Asta da promptitudine !
Alti 2 rezidenti care urmeaza sa fie operati de cataracta , au fost programati sa fie consultati de catre medicii americani care vin periodic la noi in tara in cadrul programului Project Vision .Mentionam ca in cadrul acestui program s-au facut peste 1.700 operatii , dintre care cateva zeci pentru rezidenti de la Caminul nostru .
Vorbind despre serviciile medicale de la Caminul Rosen, trebuie sa subliniem si contributia importanta pe care o aduce Dumitru Florica responsabila farmaciei care procura si livreaza medicamentele necesare rezidentilor - in conformitate cu prescriptiile medicilor .Totodata asigura celor 2 puncte medicale ce functioneaza la Camin cu medicamentele care sa poata fi folosite ca prim ajutor , in caz de urgenta .
In incheiere putem spune cu mana pe inima , ca problemele sanatatii rezidentilor Caminului nostru sunt in prima linie de preocupari a FCER a DASM si bineinteles a conducerii unitatii .
Recunostiinta noastra si toata gratitudinea dr. Aurel Vainer ,multumim Attila Gulyas , sa traiti domnule director Gaetano Perrotta !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire