VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 20 decembrie 2011

UN SPECTACOL IMPRESIONANT

Am avut zilele trecute o surpriza deosebit de placuta .Doamna Sasa Ionescu de la B'nei B'rith l-a iinvitat sa ne viziteze pe maestrul Octavian Sava , un vechi prieten al Caminului nostru . Acesta a sosit impreuna cu 4 artisti de la TES ( Teatrul Evreiesc de Stat) , care ne-au prezentat un spectacol impresionant - o adaptare scenica a domniei sale , dupa un capitol din romanul
" Mister Muni " al scriitorului israelian Abe Jehosua .Spectacolul , de fapt un monolog , a fost interpretat cu mare daruire - o adevarata demonstratie de traire dramatica - de catre Cristina Carcei . Un rol de seama , asigurand un fond muzical cu sonorietati orientale au avut Rodica si Laurentiu Gondiu din Republica Moldova .Prima , o voce puternica , patrunzatoare se acompania cu un instrument de origina indiana -ersaj-un fel de violoncel cu o forma ciudata , celalalt ,cu o chitara .Regia spectacolului a apartinut doamnnei Mirela Tentea .
Monologul prezenta o discutie telefonica intre eroina si mama sa .Convorbirea era foarte tensionata , mama facand aspre reprosuri fiicei sale .Am inteles ca este vorba de o mare dragoste intre fata - studenta la Tel Aviv - si unul din profesorii ei , in urma careia fata ramasese gravida , iar cei 2 tineri nu erau casatoriti .Mama era revoltata .
Pe de alta parte mai aflam ca baiatul fusese moblizat si trimes pe front .Suntem in perioada interventiei Israelului in Liban , ca urmare a rachetelor lansate de grupare terorista Hezbolah .
Fata a fost rugata de baiat sa mearga la tatal lui care locuia la Ierusalim si sa-l anunte ca nu poate veni sa spuna Kadis dupa mama sa care tocmai decedase .Tatal baiatului ramas singur era foarte deprimat si incearca sa se sinucida .Sosirea fetei ii salveaza viata .
La intoarcerea spre casa ,in drum spre gara ,fata este apucata de dureri si ajunge la spital. Aici medicii o examineaza cu atentie si o asigura ca nu este nimic grav , sarcina decurge normal si ca va naste un baiat .
Foarte fericita fata se reintoarce la batran ca sa-i impartaseasca bucuria .Intre timp insa acesta primise o comunicare precum ca fiul sau plecat in misiune pe front - este dat disparut.Fata de aceasta noua lovitura , tatal profund descurajat ,incearca din nou sa se sinucida .Sosirea fetei ii salveaza viata pentru a doua oara .
Final fericit , tocmai atunci soseste o noua comunicare : baiatul a fost gasit si este bine sanatos .
Aplauzele indelungate ale spectatorilor au exprima pretuirea si multumirile noastre fata de distinsii oaspeti .
Sa mentionam ca acest spectacol s-a jucat la TES chiar in perioada cand sergentul israelian Gilad Salit, rapit in urma cu 5 ani de teroristii de la Hamas a fost recuperat , in schimbul a peste 1000 de palestineni eliberati de Israel .Este o coincidenta plina de semnificatii oglindind cat valoreaza pentru Israel , viata unui ostas , a unui om .

Etichete:

2 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

LA MULTI ANI! va doresc sa aveti parte de multa sanatate,viata lunga,bucurii de la cei apropiati si mai departati si sa ne mai delectati multi,multi ani cu vesti si articole interesante si inteligente aici pe blog
La revedere 2011!
Bun venit 2012!

2 ianuarie 2012 la 01:59  
Anonymous Anonim a spus...

Dorim sa vedem acest spectacol. Am auzit numai cuvinte de lauda, iar faptul ca regizoarea , Mirela Tentea s-a gandit sa-l dedice caporalului israelian Ghilad Shalit nu face decat sa-i transmit, cu toata dragostea, Sarut mana, Doamna!

Shlomo

8 iunie 2012 la 12:23  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire