VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 18 august 2014

II. SA FIM VIGILENTI !

            In Romania antisemitismul are o lunga istorie. Aceasta cu toate ca numerosi evrei au luptat la 1877 pentru independanta Romaniei si apoi, in al doilea razboi mondial, pentru reintregirea tarii, iar multi dintre ei au fost decorati pentru fapte de eroism. De retinut ca la vremea respectiva evreii nu aveau drepturi cetatenesti, cetatenia romana, fiindu-le refuzata. Sa mai mentionam un lucru. Toti  cercetatorii onesti recunosc contributia importanta a evreilor la dezvoltarea economiei si culturii romane.
            Totusi au existat actiuni antisemite si nu foarte rare. Iar de prin anii '30-'40 din secolul trecut, antisemitismul a devenit chiar politica de stat, s-au emis legi speciale impotriva evreilor. Li s-au impus astfel, biruri speciale, s-a instituit romanizarea intreprinderilor evreiesti, au fost dati afara profesorii si elevii evrei din scoli, a avocatilor din barouri, a medicilor din spitalele romanesti, a actorilor din teatre, etc.
           Sigur in prezent, toate aceste legi au fost abrogate, s-au dat chiar  legi care interzic antisemitismul, xenofobia, rasismul.
           Totusi se intampla un lucru greu de inteles. Din cei 800.000 de evrei care traiau in Romania au mai ramas doar cateva mii, cam 0,003% din populatia tarii, marea majoritate, oameni batrani. Adica practic,  in Romania nu mai exista evrei.Si totusi apar manifestari antiseminte. Oameni care nu au cunoscut in viata lor un evreu sunt antisemiti !?!
           Este de necrezut...este si dureros.
           Ni se recomanda sa nu la dam importanta, sunt lucruri marunte care nu reprezinta pozitia marei majoritatii a romanilor. Asa este, nu ne indoim, dar avem o trista experienta. Toate marile tragedii ale istoriei au fost la inceput niste lucruri marunte carora nu li s-a dat importanta. Asa s-a ajuns la pogromuri, genocid, Holocaust si nu e vorba numai de evrei !
           Nu putem sa ignoram ca in societatea contemporana se produc tot mai des violente, atentate teroriste, manifestari  ale fundamentalistilor, cu numeroase victime, s-a ajuns pana la razboaie. Sunt practici din aceiasi familie cu antisemitismul. 
            Evreii trag un semnal de alarma.
            Sa fim vigilenti !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire