VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 20 aprilie 2016

AM INTALNIT ALTFEL DE TINERI.


            
                         

           Citind presa, urmarind posturile de radio si televiziune pot afla tot felul de stiri despre gandurile si preocuparile tinerilor de azi. Din pacate, deseori ma intristez.
          Ce aflu? "Sapte tineri din Vaslui au violat in grup o eleva", "Patru dintre elevii care s-au incaierat cu sabii si cutite in Capitala au fost retinuti de politie", "108 elevi de la un liceu bihorean au fost eliminati de la BAC", "Elev injunghiat intr-o scoala din Constanta"... Sunt numai cateva exemple. Pe buna dreptate te incearca un sentiment de ingrijorare pentru viitorul tarii noastre.
          In aceste conditii este lesne de inteles ca imi face o deosebita placere sa va impartasesc bucuria pe care am avut-o de curand, aflandu-ma in mijlocul unor tineri minunati.
         "One World Romania la Scoala" este un program educational derulat de ASOCIATIA ONE WORLD ROMANIA care isi propune sa introduca filmul documentar si discutiile despre drepturile omului in scoli. Pe aceasta linie, la Colegiul Virgil Madgearu din Capitala a avut loc inaugurarea unui nou club de filme.  A fost prezentat filmul "Aurul Toamnei", in care este vorba de niste oameni in varsta - unii peste 90 de ani - care traiesc o viata plina de satisfactii, practicand sport. O poveste frumoasa cu niste oameni simpatici,veseli...  foarte departe de imaginea pe care o avem indeobste, cand spunem : 'e batran, saracu'. Pe scurt, o demonstratie convingatoare pentru a ne determina sa ramanem activi chiar la o varsta foarte inaintata. 
          Am fost invitat si eu, probabil, tinand seama ca am 97 de ani. Deocamdata...
          Numerosi elevi si profesori a urmarit cu atentie filmul si au facut apoi comentarii pertinente. Am relatat si eu cate ceva din experienta personala si despre activitatea cultural-educativa-distractiva  care se desfasoara la noi la Caminul Rosen. Mi s-au pus diferite intrebari, s-au facut aprecieri. Am fost profund impresionat de intelegerea si interesul tinerilor, fata de beneficiile unei vieti active, pana la adanci batraneti.
          Cu toata sinceritatea, am fost incantat.
          Ca atare, un cuvant de multumire pentru momentele extrem de placute prilejuite de aceasta intalnire, catre tinerele Petra Dobruska si Ioana Brailescu de la ONE WORLD ROMANIA LA SCOALA. Se cuvine sa subliniem ca filmele documentare despre drepturile omului prezentate in licee sunt un instrument util si interactiv in procesul educational, cultivand gandirea critica, creativitatea si spiritul civic printre elevi. Aceste filme calatoresc in toata tara, actiunile asociatiei find sprijinite de specialisti in educatie, organizatii neguvernamentale, institute culturale si profesionisti din lumea filmului. 
         De asemenea exprim sentimente de calda prietenie fata de tinerii elevi de la Colegiul Virgil Madgearu, frumosi, voiosi si dornici sa cunoasca, sa descopere viata, calea spre un viitor luminos.  Ma uitam la ei, cu drag, cu mari sperante. Fie ca visurile lor cele mai indraznete sa devina realitate.
         Un cuvant de admiratie si pentru ... tinerii din corpul didactic al scolii, pe care i-am cunoscut cu acest prilej. Dupa parerea mea toti sunt tineri - desi unii profeseaza de zeci de ani. Mi-au vorbit cu entuziasm despre munca lor, despre proiecte novatoare. Au merite deosebite in formarea si indrumarea unor tineri de nadejde. Am vazut de altfel expuse zeci si zeci de diplome si plachete castigate de elevii Colegiului, la diferite competitii. Tot respectul, doamna directoare Ionescu Roxana Carmen. 
         Inca doua tinere, despre care vreau sa amintesc: mi-a placut mult biblioteca scolii pastorita de Mariana Vasile si... tineti minte, eleva Mona Andreea Calin este coordonatoarea clubului ONE WORLD ROMANIA de la Colegiul Virgil Madgearu. Am convngerea ca va face treaba buna si ii doresc mult succes...
        In final,sunt  fericit !Am intalnit si altfel de tineri. 
        Am devenit increzator in viitorul tarii noastre!
        
      
        
      



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire