VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 16 noiembrie 2016

CAMINUL ROSEN - UNICAT IN ROMANIA..

                   Fotografia postată de Hecate.
           A aparut  " VARSTA 4  - Comunitate de creatie 2009-2016 ". Un album (270 pagini) bogat ilustrat, care prezinta rezultatele unui experiment  original de arta comunitara, initiat de un grup de tineri artisti la Caminul Rosen. Este vorba de o colaborare extrem de  fructuoasa a tinerilor artisti cu rezidentii Caminului nostru care s-a bucurat de sprijin permanent din partea  DASM si a conducerii Caminului.
           Timp de 7 ani au avut loc numeroase actiuni cultural-educative foarte  variate, urmarind cunoasterea si valorificarea  amintirilor noastre - un adevarat tezaur de informatii - dialoguri individuale si in grup, vizite prin locurile pe unde am locuit, dezbateri, organizarea a tot felul de ateliere de creatie, etc. A fost o perioada de efervescenta creatoare de care nu credeam ca mai suntem capabili.         
           Dupa parerea mea, avem de-a face cu un eveniment remarcabil pe plan  artistic ... Ma refer in special la spectacolele de teatru realizate. De necrezut ! Tinerii nostri prieteni ne-au convins ...  sa ne dam in spectacol.  Sase  spectacole de teatru scrise si interpretate de oameni  internati intr-un  Camin pentru persoane varstnice. Nu le-am prezentat doar la Camin in fata colegilor nostri, ci si in diferite sali de spectacol din Bucuresti, un spectacol si in fata studentilor de la facultatea de sociologie. In total au fost peste 20 de reprezentatii, majoritatea in afara Caminului.
            Un eveniment de asemene  remarcabil  pe plan social ... Ma refer la distributie. In spectacolele noastre varsta "artistilor" este cu mult peste media obisnuita. Avem  printre noi nonagenari, dar au fost si persoane de peste 100 de ani.
           Un eveniment remarcabil si pe plan istoric ... La orice spectacol, actorii  incearca sa intre cat mai bine in pielea personajelor pe care le interpreteaza. Nu este cazul nostru. Noi ne interpretam pe noi insine. Suntem de fapt martori ai evenimentelor despre care relatam ... Contribuim astfel la mai buna intelegere a istoriei.
           Sa mentionam ca despre conditiile de trai si despre activitate intensa de socializare de la Caminul Rosen s-au scris multe reportaje, s-au facut emisiuni de radio si televiziune atat in tara, cat si peste hotare. Blogul "varsta 4" a inregistrat pana in prezent peste 100.000 de vizionari. Vestea despre Caminul Rosen s-a dus peste mari si tari !
            Faptul cel mai remarcabil, abea urmeaza...  Initiativa   tinerilor artisti s-a dovedit extrem de benefica pentru moralul nostru. S-a petrecut un lucru extraordinar ...  au schimbat fundamental stilul nostru de viata, modul nostru de gandire. Suntem alti oameni.  Personal,  ma uit in oglinda si nu ma recunosc .. . Sunt un om fericit si multumesc din toata inima acestor tinert artisti.
          Va fac o marturisire ... Am un regret ... un mare regret ... ca i-am cunoscut pe David Schwartz, Mihaela Michailov, Monica Marinescu, Katia Pascariu, Paul Dunca si pe ceilalti tineri artisti cu care am colaborat ... spuneam ca regret mult ca i-am cunoscut pe acesti minunati tineri artisti ...  atat de tarziu. Daca ii intalneam macar cu 80 de ani mai inainte ... va asigur ca imi alegeam o alta cariera in viata.
          Din pacate, ori ei s-au nascut prea tarziu ... ori eu m-am nascut prea devreme.
         Situatia de la Caminul Rosen descrisa mai sus este cu mare probabilitate, unicat in Romania.  Ar fi de dorit ca aceasta experienta sa cunoasca o larga raspandire si la alte Camine pentru persoane in varsta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire