VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

duminică, 19 noiembrie 2017

DIVERSITATATE ? DA ! DISCRIMINARE ? BA !

             Imagini inline 3
  In prezent, pe terrra traiesc aproape 8 miliarde locuitori. In mod firesc, exista o mare diversitate  de oameni ...  Unii sunt foarte inalti, peste 2 m., altii sunt mult mai scunzi, abea ating un  metru jumatate ... unii au parul blond, ca spicul de grau, altii au parul negru ca pana corbului, roscat sau castaniu ...  unii beau doar apa plata, altii prefera tuica sau coniacul ... unii sunt pasionati de romanele politiste, altora le plac poeziile romantice ... unii participa la competitii de tenis, altii la meciuri de box. Astfel de diferente - absolut normale - sunt acceptate de toata lumea si niciodata nu au creat animozitati, conflicte, represalii sau discriminari.
       Exista insa si altfel de diferente, cum ar fi, convingerile politice, preferintele sexuale, faptul ca  unii au tenul alb ca laptele, iar altii sunt mai maslinii la fata sau galbeni ... faptul ca unii  se inchina la Dumnezeu - Unicul - asa cum i-a invatat IIsus, altii, cum i-a invatat Moise  sau cum i-a invatat Mahomed. Dar lucru ciudat ... astfel diferente -  la fel de normale -  provoaca discriminari, ura, dusmanie,violente, varsari de sange si chiar genocid. Care sa fie explicatia ?
            Este clar ca asemenea  de diferente apar cu totul si cu totul intamplator. Nimeni nu este vinovat si nici nu are vreun merit ca s-a nascut in Europa, in Africa sau in Asia ... ca s-a nascut intr-o familie de crestini, de evrei sau de musulmani. Atunci de ce apar discriminarile ?  
            Ce este si cum apare discriminarea ? Este o actiune care presupune un  tratament, diferit, nedrept fata de o persoana din cauza apartenentei sale la un anumit grup social. Implica excluderea sau respingerea, pe criterii de varsta, de avere, de convingeri politice, nationalitate, rasa, religie sau orientare sexuala. Cei care au "ghinionul" sa faca parte din categoria celor discriminati sunt priviti ca un pericol public, ca inamici, si sunt mereu defavorizati.  La competitii sunt respinsi,  chiar daca au calitati deosebite, la promovare sau la premiere sunt "uitati", sunt mereu nedreptatiti, jigniti, umiliti, calomniati, chiar molestati. Si astea sunt forme mai usoare, caci dealungul timpului  au  aparut "numerus clausus", legi rasiale, pogromuri, lagare de exterminare, Holocaust. Un derapaj incredibil de la umanitate, de la civilizatie.
             Suntem cu totii tovarasi de drum vremelnici, pe acest glob, pe care traim o perioada de timp relativ scurta. De ce nu exista intre noi intelegere, toleranta, pace si armonie ?
             Fara nici o indoiala, diversitatea este un factor de progres in societate, ne ofera ocazia de a descoperi lucruri noi, oameni noi, invatam unii de la altii, ne imbogateste si ne infrumuseteaza viata, ne uneste, fiecare avand dreptul de a-si pastra identitatea proprie.                 Spunea un intelept, cu umor :
                                 Inteligenta-i calitate
                                 Ce leaga prin diversitate.
                                                 Opusa deci prostiei, care
                                 Dezbina prin asemanare.
                Sa mentionam ca exista totusi si o discriminare pozitiva, care inseamna elaborarea unor  masuri care urmaresc prevenirea, pedepsirea si eliminarea  xenofobiei, antisemitismului, tuturor formelor de discriminare.
               Categoric diversitatea este o binefacere si  ne creaza conditii pentru o convietuire pasnica.
               In final, sa amintim ca Romania face parte din Uniunea Europeana, iar deviza UE este "UNITATE PRIN DIVERSITATE". Corespunde perfect spiritului umanitar care trebuie sa domneasca pretutindeni, in secolul XXI.
                  Imagini inline 10

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire