VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 9 decembrie 2017

MAIA NOASTRA, UNICA.

                                  
          "Semne bune anul are". Este o expresie care vrea sa spuna  ca exista  posibilitatea de a  ne cunoaste viitorul. De pilda, ce ne va aduce anul 2018. Cred ca noi cei de la Caminul Rosen avem toate motivele sa fim optimisti.  Avem semnale foarte bune. Ma refer la cateva evenimente pe care le-am trait recent, la sfarsit de 2017. 
         Primul eveniment. Am fost la TES la un spectacol exceptional cu Maia Morgenstern - one woman show - intitulat "O lectie de bune maniere". A fost pentru noi, niste elevi cam tomnateci, o lectie impresionanta de umanism, dar si o lectie de arta teatrala, de neuitat.
         Al doilea eveniment. Am primit vizita la Camin a unei vechi prietene, aceiasi Maia Morgenstern, un nou prilej de a admira o demonstratie de maiestrie artistica. Maia a creat o atmosfera plina de entuziasm a recitat, a dansat, a cantat ... ne-a incantat. La inceput ne-a "citit" niste versuri.  Dar cand citeste Maia, avem de-a face cu un adevarat spectacol.  Am trait momente de mare emotie, vocea ei suna ca strunele unei viori Stradivarius. In final a interpretat diferite melodii idis si cantece populare romanesti, acompaniata de TES Orchestra (Rodica Gancea, Sergiu Marin si Mihai  Pintenaru) dirijata de Bogdan Lifsin.
         Al treilea eveniment. Impreuna cu Maia a venit la Camin si  Loreta Popa de la Muzeul Literaturii Romane, care ne-a adus in dar un pachet voluminos de carti : Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu, Marin Preda, M. Blecher, Nicolae Breban, Eugen Simion, Virgil Tanase si altii. 
        Al patrulea eveniment. Am fost invitati la TES, la lansarea "Programului Ticun Olam" de teatru socio-politic, coordonat de David Schwartz si Andrea Varlan, precum si a unui concurs de texte de teatru contemporan cu tematica evreiasca. Maia Morgenstern a subliniat importanta acestui proiect si a promis tot sprijinul. Sa subliniem ca proiectul beneficiaza si de sprijinul Primariei Generale a Capitalei.           
         Cu aceasta ocazie a fost proiectat filmul Marele jaf comunist, in prezenta autorului si regizorului Alex. Solomon, a Cristinei Deac, istoric si a sociologului Florin Poenaru. Sa mentionam ca pe marginea filmului au avut loc dezbateri animate la care au participat si rezidenti ai Caminului nostru, Margareta Eschenazi, Lipa Segal si subsemnatul, care au relatat amintiri legate tematica filmului.
          Categoric, semne bune anul are .   
                                                   Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni stând jos şi pantofiFotografia postată de Teatrul Evreiesc de Stat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire