VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 31 mai 2010

PRIETENIA ROMANO - ITALIANA




Cu prilejul Zilei Nationale a Italiei ( 2 iunie )Ambasada italiana in Romania organizeaza in aceasta perioada ( 18 mai - 16 iunie )FESTIVALUL ITALIAN care programeaza numeroase evenimente si manifestari culturale in onoarea Italiei si Romaniei sub semnul originii comune - latinitatea - a celor doua popoare .In cadrul Festivalului are loc si SAPTAMANA ITALIANA ( 28 mai - 3 iunie )care cuprinde un bogat calendar de spectacole populare , filme pentru copii si alte manifestari culturale , muzicale si cinematografice .Cea mai mare parte dintre aceste actiuni desfasurandu-se la Muzeul Satului din Capitala .
Primul care a aflat despre toate acestea a fost directorul nostru Gaetano Perrotta care s-a gandit imediat la noi cei dela Camin. A procurat deci un numar de invitatii si iata ca a sosit si ziua cand - sub conducerea dnei Rodica - am plecat sa vizitam Muzeul Satului . Aici este organizata o foarte interesanta expozitie de documente si fotografii legate de prezenta italienilor in Romania .

Ne-am plimbat indelung printre numeroasele standuri cu vanzare ,de produse de artizanat sau enogastronomice . Erau etalate marfuri de tot felul :branzeturi , salamuri ,vinuri , sucuri , apa minerala ,inghetata , preparate de cofetarie , toate "Made in Italy" Cu litere mari scria IL VERO GUSTO ITALIANO .Am servit si noi cate ceva si marturisesc ca erau foarte gustoase .

Pe parcursul vizitei am trecut si pe la cateva standuri turistice unde am primit numeroase materiale publicistice si documentare oglindind frumusetile pitoresti ale Italiei ,dezvoltarea acestei tari in domeniul economiei , al artelor ,stiintei ,al culturii in general si in mod special amploarea legaturilor de pretenie dintre Italia si Romania pe toate planurile .
Am luat astfel la cunostiinta ca in Bucuresti functioneaza ICE. " INSTITUTO NAZIONALE PER IL COMMERCIO ESTERO " care se ocupa cu dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua tari .Pe aceasta linie au fost deschise in Romania consulate italiene la Timisoara ,Craiova , Constanta , Cluj Napoca si P. Neamt . La fel am aflat ca exista INSTITUTO ITALIANO DI
CULTURO " VITO GRASSO " cu o activitate foarte variata pe linie culturala . Legat de
aceasta activitate , ne-a impresionat mult o declaratie a lui lui Antonio Furnari unul din cei mai mari tenori ai lumii ,in prezent rezident in Romania :
" Sunt indragostit de Romania si de romani .Dintre toate tarile unde am fost , aici m-am simtit cel mai iubit .De aceia m-am hotarit sa imbatranesc aici ."
Ziua de 31 mai 2010 va ramane in amintirea noastra ca un moment deosebit in care am inteles mai bine si am apreciat mai mult relatiile exceptionale de prietenie care exista intre Romania si Italia .



Etichete:

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Muzeul satului in mai.. minunat plin de verdeata ,flori si prospetime .. Totul este imbinat cu magia caselor de la muzeu incarcate de farmec,nostalgie si istorie. E un adevarat loc de vis pentru o sarbatoare care uneste destinul de milenii al celor 2 tari surori..
Minunata initiativa domnului director Gaetano Perotta de a va duce intr-un loc plin mister si prospetime in acelasi timp dar si cu prilejul acestui eveniment de exceptie.. cred ca ce face dansul la camin se poate inlocui cu zicala’ omul sfinteste locul’.
Ei ce sa mai spun de neobosita doamna Rodica . care pare inepuizabila cu sprijinul si initiativa .de care da dovada.. la fiecare din evenimentele organizate in interior la camin dar si in afara lui . Cred ca se poate spune pe buna dreptate despre dansa ca ‘e omul potrivit la locul potrivit’
Va doresc din suflet sa aveti parte de tot mai multe astfel de actiuni de exceptie care sa va umple sufletul de bucurie,incantare si satisfactie

1 iunie 2010 la 04:39  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire