VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 11 octombrie 2010

SA NE CUNOASTEM MAI BINE

In cadrul manifestarilor organizarte de FCER , DASM si JCC in cinstea celor varstnici cu scopul ca acestea sa simta importanta pe care o au in viata comunitatii , am participat la o excursie foarte placuta la Ploiesti .Sub deviza : " Sa ne cunoastem mai bine " i-am vizitat pe membrii Comunitatii Evreilor din acest oras .

Ne-au primit cu mare bucurie si am regasit printre ei numerosi prieteni pe care ii cunosteam de la alte actiuni ale FCER.

Ni s-a prezentat - cu fireasca mandrie -Templul lor , o cladire impozanta , monument istoric , care exista de mai bine de 100 de ani.A fost renovata in 2003 ( interiorul ) si 2007 ( fatada ) ,
incat arata acum cu totul impresionant .

Dna. Adela Herdan , presedinta Comunitatii Evreilor din Ploiesti ne-a facut o expunere foarte documentata cu privire la trecutul acestei comunitati care mai numara azi doar 50 de evrei , fata de peste 10.000 altadata .A facut completari avizate dl. Nilu Aronovici fost ani indelungati presedinte al acestei Comunitati .

Cu acest prilej , am avut placerea sa o cunoastem pe Dna Rozica Sandulache care la varsta de 95 de ani este cea mai in varsta evreica din Ploiesti si plina de vitalitate .

Prietenii nostri din Ploiesti au tinut sa ne arate Muzeul Ceasului ,unicat in Romania care constituie mandria locuitorilor acestui oras .Este foarte interesant .Am vazut o adevarata istorie a ceasurilor din cele mai vechi timpuri .Muzeul poseda 2.000 de piese dintre cele mai variate .Am vazut astfel un cadran solar , nisiparite ,ceasuri lumanare ,ceasuri de buzunar de sute de ani , ceasuri mici , dar si pendule uriase sau ceasuri incastrate in monturi de marmora , bronz sau lemn , ceasuri de aur , ceasuri muzicale , ceasuri cu scene animate ,etc .Am vazut un ceas ce a apartinut domnittorului Alexandru Ioan Cuza .

O masa amicala a incheiat vizita noastra care afost un bun prilej de a lega noi prieteni si de ale intari pe cele vechi . Ne-am promis cu totii revederea .

Intreaga noastra gratitudine organizatorilor . O initiativa admirabila !
Totodata multumim dnei.Marika Neuman care a condus cu multa energie si tact aceasta frumoasa excursie .


Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire