VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

duminică, 29 septembrie 2013

FAMILIA OFFLINE - UN SPECTACOL IMPPRESIONANT.

      Ieri seara am fost la spectacolul  FAMILIA OFFLINE . Scenariul apartine Mihaelei Michailov si regia lui Radu Apostol. Distributia cuprinde 9 copii cu varsta 9-14 ani si 2 actori profesionisti.
      A fost o experienta extraordinara !  De 3 ori extraordinara !
      In primul rand, o experienta extraordinara pentru creatorii spectacolului. O tema de mare actualitate, soarta copiilor ai caror parinti au plecat la munca in Spania, lasandu-si odraslele lipsite de afectiunea si indrumarile atat de necesare la o varsta frageda. Pe de alta parte, lucrul cu acesti copii, dintre care unii probabil, n-au fost in viata lor la un teatru,  impunea metode speciale, atipice.
      In al doilea rand, o experienta extraordinara pentru micii actori, implicati intr-o activitate cu care nu erau obisnuiti si solicitati sa contribuie la realizarea spectacolului.  
      In al treilea rand, o experienta extraordinara pentru noi spectatorii, care am asistat la un spectacol modern, absolut impresionant, in care mici actori se miscau degajat, cu o mare naturalete, caracteritice vedetelor cu mare experienta de scena.
      Autorii spectacolului pledeaza pentru un spectacol de teatru educational si -  mai mult pentru un invatamant scolar " axat pe omul social, participativ, capabil de munca si creatie in echipa". In sustinerile lor, ei se refera printre altii si la Pierre de Coubertin, intemeietorul Olimpiadelor moderne.
      Cand am ajuns acasa dupa spectacol, inca tulburat de cele vazute, am avut surpriza sa ascult la televizor un interviu al academicianului Solomon Marcus care, coincidenta, vorbea tot despre necesitatea de a se reforma invatamantul, amintind si el de Olimpiadele moderne. Spunea el, ca Olimpiadele sportive sunt o competitie, in care cineva -  cel mai bun - castiga ,  ceilalti sunt perdanti. In scoala adauga, distinsul savant, nu trebuie sa existe o competite , nu este voie sa existe perdanti. Toata lumea trebuie sa castige.
      Se impune deci, aici citez din nou pe autorii spectacolului FAMILIA OFFLINE,  sa avem o scoala  in care " valorile fundamentale sunt spontaneitatea,creativitate si spiritul de echipa.Nu se ofera premii, nu se dau coronite,diplome, nu se dau note. Singura competitie este cu tine insuti ".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire