VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 3 august 2013

PANA CAND ?

Printre cele mai nobile obiective ale evolutiei umane - preocupare  permanenta a marilor ganditori din toate timpurile - au fost cultivarea sentimentelor de dragoste fata de aproapele nostru, de prietenie, intelegere, solidaritate si  pace pentru intreaga omenire.In acelasi timp, combaterea cu tarie, a sentimentelor de ura, de razbunare sau dusmanie intre oameni si intre popoare.
Daca facem o comparatie intre felul cum traiau oamenii, la inceputuri, in pesteri, ca animalele si viata din orasele moderne, putem spune cu mandrie ca s-au facut progrese uriase. Se intampla totusi astazi unele lucruri pentru  care in nici un caz,  nu putem fi mandrii.Parca ne-am intors inapoi in salbaticie.
Astfel, un sentiment josnic, inuman, lipsit de orice baza reala, o rusine pentru secolul XXI in care traim, persista cu incapatanare. Este vorba de antisemitism. Culmea, el se manifesta si in Romania , o tara unde, practic , nu mai exista evrei. Statistica ne spune ca din cei 800.000 de evrei care traiau aici, au ramas doar cateva mii in majoritate batrani, deci numarul lor scade pe zi ce trece.
Paradoxal, imi amintesc ca in tineretea mea , ni se spunea " jos jidanii, la Palestina cu voi !" Adica , lasati-ne in pace, plecati in tara voastra ! Astazi, uneori poate tot aceiasi, tipa cu vehementa " evreii sunt un popor de cotropitori, afara cu ei din Palestina ! " Ce sa mai intelegi?
Un alt fenomen absolut aberant - evreii sunt tratati "la pachet"  cum se zice,toti, o apa si-un pamant. Declara unii pe un ton sententios, care nu suporta contrazicere : " evreii, evident  fortele raului, conduc omenirea !" Bietul croitoras evreu din atelierul ce sta sa se prabuseasca pe el si amaratul  vanzator evreu de la dughiana din colt, habar nu au ca sunt stapanii lumii !   Dar chiar si un elev din clasele primare  stie ca toate popoarele au  oameni buni si oameni rai, oameni bogati si oameni saraci,  cu parul blond dar si roscati . Sa fie vorba de o lipsa de informatie sau de rea credinta ?
Mai mult, se fac declaratii contradictorii, care se bat cap in cap. 
"Evreii s-au imbogatit exploatand pe oamenii muncii de la orase si sate " Pe de alta parte "evreii sunt comunisti, care vor sa distruga   pe  oamenii bogati ! Ar fi de ras daca nu am cunoaste efectele tragice ale acestor idei, care au culminat cu Holocaustul.
Nu am sa fac si eu aceiasi greseala, generalizand .Au existat intotdeauna, exista si in prezent, numerosi oameni, neevrei, cu mintea luminata, cu suflet generos, care au sentimente de prietenie fata de evrei, care au salvat evrei in perioada Holocaustului. Tot respectul pentru ei, cinste lor !  Acestia recunosc contributia importanta pe care poporul evreu a avut-o la dezvoltarea umanitatii.
Un exemplu remarcabil il reprezinta faptul ca Statul Israel, o tara mica, si doar cateva milioane  locuitori are 10 laureati ai Premiului Nobel. State mari cu multe zeci de milioane locuitori nu se pot lauda cu asemenea performanta 
Stau si ma gandesc  antisemitismul  dureaza de mii de ani. Pana cand ? Sa fie oare el vesnic ? Chiar nu exista solutie ? 
Eu sunt optimist !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire