VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

duminică, 25 august 2013

ZIUA PORTILOR DESCHISE 2013


             Am placuta misiune de a va adresa un calduros salut din partea rezidentilor Caminului "Amalia si sef rabin dr.Moses Rosen ". Bine ati venit in mijlocul nostru, cu ocazia  "Zilei portilor deschise".  Suntem tare  bucurosi. 
  
        Doamnelor si domnilor, dragi prieteni,
      Va voi prezenta oameni si fapte de la Caminul Rosen . Cei mai multi dintre dumneavoastra  sunteti  vechi prieteni ai Caminului, dar poate veti afla si unele lucruri pe care nu le cunosteati...
                Odata istorica. Marti  29  septembrie 2009, orele 16,30.  In lumea miraculoasa  a  internetului a aparut un nou blog ,  "VARSTA 4" al Caminului  Rosen". Ceasul bun dintr-o zi norocoasa ! Blogul va deveni o cronica a vietii rezidentilor de la Caminul nostru.
         N-au  trecut  nici  2  luni  si  revista Capital a publicat un amplu articol,  avand titlul " Cel mai batran blogger din Romania". Expresia a fost reluata de Dilema veche si de Realitatea evreiasca. Aveam pe atunci 90 de ani.
       Despre Caminul Rosen si despre blog  s-a scris mult in presa.   Adevarul, Romania libera, Evenimentul zilei, Dilema veche, Realitatea evreiasca, Tataia, Regard  (revista editata de ambasada  Frantei  in  Romania) sunt  cateva  exemple.  Au  aparut  articole  si  in  presa din Israel.  S-a vorbit de asemenea,  la radio si  televiziune, mi s-a luat un interviu pentru BBC din Londra.
        Desigur, notorietatea Caminului Rosen se  datoreste conditiilor de trai deosebite pe care ni le ofera, bogatei activitati cultural educative ce se desfasoara aici  si unor oameni de seama care sunt colegii si colegele noastre. Dar cred ca si blogul a contribuit - cu modestie - la faima Caminului.

      Doamnelor si domnilor, dragi prieteni,
      Au trecut 4 ani. Pentru o viata de om este desigur putin, dar 4 ani,  pentru un nonagenar inseamna  foarte mult . De aceia cred ca venit  momentul sa incerc  un mic bilant.
      Mai intai cateva date statistice despre blog, culese de pe google ... chiar astazi dimineata :
      193 de postari,  153 comentarii de la cititorii blogului,  37.682 afisari de pagina , din care        din SUA  2.795 ,  din Rusia 1.066,  din Germania 956,  din Israel 709,  din Franta,  528,  din Danemarca 478,  din Republica Moldova 318,  din Marea Britanie, 219,  din Ucraina 202, etc.     Cred ca putem afirma ca vestea despre Caminul Rosen s-a dus  peste mari si tari.
      In continuare, ca sa cunoasteti viata noastra, voi trece in revista diverse evenimente  la care am participat noi rezidentii Caminului si despre care am scris pe blog. 
      - Intalnire cu presedintele Statului Israel  Shimon Peres, aflat in vizita oficiala in Romania. ( aug. 2010)
      - Bereshit  4  - Brasov,  un program international pentru perfectionarea educatiei iudaice ( dec. 2011).
      - Festivalul   "Shalom Ierusalim",  manifestare grandioasa  organizata de FCER  in colaborare cu Joint,  la care au participat peste 15.000 de vizitatori. ( sept. 2012).  
       - Doua  seri  de neuitat la CIR Cristian, unde cei aflati in sejur au avut o intalnire cu  dr. Aurel  Vainer presedintele FCER. A fost o discutie amicala, neprotocolara, despre politica , economie, iudaism, cultura si chiar sport. (iunie 2010).
      - Premiera  unor  spectacole de teatru comunitar ,  scrise  si  interpretate  de  rezidentii  Caminului, sub indrumarea  unor tineri artisti  voluntari : Moses  stories (nov. 2010),  Varsta obiectelor  (mai 2011),  O istorie fizica  (nov.2012) si Post  scriptum (martie  2013).  Spectacolele au fost prezentate atat la Camin, cat si la DASM. la JCC.si la TES.
      - Sarbatorirea  colegelor  noastre  Medi Wechsler Dinu (dec.2009)  si  Anette Klarfeld (iulie 2012) cu acazia implinirii varstei de 1oo de ani.
      - Aceiasi   Medi  Wechsler  Dinu  a primit  Marele Premiu pentru pictura la Festivalul  Niram  Art  de la Madrid (mai 2010) A venit la Camin,  o delegatie din Spania  pentru  a-i  inmana  premiul. Vorbind despre Doamna Medi sa amintim ca in perioada de cand se afla la Camin a avut 4 expozitii personale de pictura in oras, una afost prezentata de academicianul Eugen Simion
      - Tot Medi Wechsler Dinu  (aug.2012) , precum si Eva Szemler Lendvay (nov. 2010)  au fost declarate "Cetatean de onoare" ale municipiilor R.Valcea si respectiv Brasov.
              - Inaugurarea "Clubului de creatie al Caminului Rosen" realizat cu concursul Joint.  O ambianta  de vis,  cu mobilier si obiecte de epoca , alaturi de aparatura electronica si electrocasnica ultramoderna. (oct. 2012) ...Trebuie sa subliniez ca aici activeaza cu entuziasm si abnegatie, un careu de asi :  Rodica Dumitrache - lucreaza la Camin de la infiintarea lui 1979, Ilie Zan - psiholog cu experienta,  Cristiana Popa si Claudia Negoiu asistente sociale,  foarte inimoase.
       - Participarea la Sinagoga Mare la diferite ceremonii religioase, la  concerte Klezmer si de muzica israeliana.
       - Am luat parte de asemenea  la  festivitati  oficiale, aniversari, comemorari, actiuni  culturale  si  spectacole  la  Ateneul Roman,  Teatrul National I.L. Caragiale, Opera Romana, Teatrul de Opereta Ion Dacian, Teatrul  Odeon, TES,  Teatrul de revista  Constantin Tanase, Teatrul Foarte Mic si   Centrul Comunitar Evreiesc.
       - Vizite   periodice ale voluntarilor  FCER,  ale Generatiei de Aur de la JCC,  ale elevilor de la scoala Lauder   si   ale copilasilor  de  la gradinita de copii  Gan  Eden... Am fost martor la intamplare senzationala, un dialog prietenesc intre Matei, un baietel foarte vioi, de 4 ani si doamna Medi Dinu in varsta de... 104 ani.
       - Primirea  unor  grupuri de voluntari de  peste hotare din Germania, Spania, Olanda,Ungaria,Austria, Suedia,Belgia,Polonia,Belarus, Letonia,  impreuna cu care am organizat diferite actiuni de socializare.
       - Participarea la "Anul European al Voluntariatului "care a avut loc la Palatul Parlamentului in prezenta unor ministrii, deputati, reprezentanti ai ONG si invitati de peste hotare. (oct. 2011) Am luat cuvantul din partea Caminului Rosen, relatand despre colaborarea noastra cu voluntarii, activitatile noastre fiind indelung aplaudate de cei de fata. 
      - Sejururi  in  fiecare an la  CIR  Cristian  si  CIR  Eforie Nord...  Este firesc, dupa un an cu multe momente de bucurie, de buna dispozitie si relaxare, de recreiere,  un  binemeritat concediu de odihna.
      - Excursii de o zi organizate de JCC, la Targoviste ,  Campina,   Ploiesti,  Snagov,  Comana,   Baile  Telega,  Cernica, Mogosoaia.  Maine plecam la Sinaia.
       Ma opresc aici,  desi ar mai fi multe de spus. N-am vorbit nimic despre atelierele de pictura,  colaje cu poze taiate din reviste, cercul foto, cercul de dans, de lucru de mana. Si ca tabloul sa fie complect , ar trebui sa amintesc despre  viata  fara de griji pe care o ducem,  despre  ingrijirea  medicala de care  beneficiem, despre cele 2  biblioteci,  despre  activitatea  zilnica  de la sala de gimnastica,  despre  punctul  de vanzare unde  gasim dulciuri, cosmetice, maruntisuri, etc.
       Fara indoiala, prin aceasta bogata si variata  activitate - exceptionala pentru un colectiv de oameni in varsta - Caminul  Rosen reprezinta o experienta pretioasa, pentru alte institutii similare. 

          Doamnelor si domnilor, dragi prieteni,
       Pentru tot si pentru toate,  exprimam  recunostinta rezidentilor,  fata de FCER- personal dr. Aurel Vainer presedinte, fata de Attila Gulyas, vicepresedinte CEB, seful  DASM,  fata de Gaetano  Perrotta,  directorul Caminului si  intregul  personal medical si administrativ.
       Va multumim de asemenea dumneavoastra tuturor pentru ca ati venit in mijlocul nostru, in aceasta zi de sarbatoare.
       


Aplauzele pe care ni le-ati adresat ne bucura foarte mult, dar cred ca noi trebuie sa va aplaudam pe dumneavoastra pentru ca exista acest Camin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire