VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

vineri, 30 august 2013

DIN NOU OASPETI DE PESTE HOTARE.

      A devenit o traditie ca in fiecare vara sa primim la Caminul Rosen, voluntari din diverse tari. Anul acesta a venit - pentru al patrulea an consecutiv - un grup de voluntari din Germania - unul  dintre  ei  era  din Bielorusia.  Sunt  membrii  ai  unei organizatii internationale cu sediul central la Berlin,  tutelata  de  Biserica  Evanghelica.  O  initiativa  a  generatiei  de  azi  care  condamna  ororile  din  timpul  Holocaustului  si actioneaza pentru  reconcilierea  cu  evreii  care  au  avut de suferit  de pe urma acestei uriase tragedii.
      Toti  erau  foarte  tineri -   unii  aveau  abea  18  ani - frumosi,  extrem   de   simpatici,   inimosi  si  plini   de  voiosie. Conducatorul lor Filip, nu era pentru prima  data la  Caminul nostru, ne-a  transmis  un  salut  calduros     de la Doroteia, alta veche prietena a Caminului, care anul acesta nu a putut sa vina.
      Ca de obicei, am petrecut alaturi de ei, 2 saptamani  care ne-au incantat.Grupuri de 3, 4 sau 5 voluntari ne-au vizitat in camera  si  am  stat  de  vorba, uneori  ceasuri  intregi. Erau dornici  sa  afle  cat  mai multe despre viata noastra, in special despre suferintele din perioada Holocaustului. 
      Am  organizat  apoi  numeroase  activitati , fie la Club, fie in foisorul  din  parcul  Caminului,  tot felul de jocuri, am cantat, am dansat, ne-am veselit impreuna. Un moment de varf a fost spectacolul  pe  care  ni l-au prezentat  intr-o  seara, dovedind multa  imaginatie  si  talent.  Un  alt  moment  de varf   a  fost excursia pe  care  am  facut-o  la  Palatul de la Mogosoaia,  pe care l-au admirat indelung.
      Sa  adaugam  ca  tinerii  voluntari au mers la cimitirul evreiesc Filantropia, unde au contribuit la curatarea mormintelor de vegetatia care creste abundent, vara.
      Un fapt  care care  ne-a amintit  de tineretea noastra, a fost cand am observat ca in noptile caniculare, unii dintre voluntari au dormit pe iarba verde din parcul Caminului. Am zambit cu nostalgie.  Candva  si  noi  am  facut  astfel  de lucruri,  dar in prezent preferam un pat mai moale. 
      Sa mai mentionam ca permanent s-au facut numeroase poze,care sa ne aminteasca de aceste zile placute. In ultima zi, voluntarii ne-au facut o surpriza : ne-au oferit un panou mare cu un colaj din aceste poze.  In dreptul ficaruia, de la noi si dintre ei,  au  scris  numele.  Transcriem  si  noi  aici, numele voluntarilorlor : Filip, Sandra,Robin,Julia, Ben,Sophia, Tina, Iohana,, Nina.  
      La revedere dragi preteni !
     A fost pentru noi o mare placere ! 
     Va mai asteptam !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire