VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

joi, 26 septembrie 2013

O MICA ANIVERSARE .

      Marti 29 sept. 2009, orele 16,30 - ceasul bun dintr-o zi norocoasa. In lumea miraculoasa a internetului a aparut un nou blog  "VARSTA 4" , al Caminului Rosen. El va deveni o cronica care inregistreaza viata si evenimentele traite de rezidentii Caminului.
      De la primele postari am primit felicitari si cuvinte de apreciere din partea unor persoane necunoscute.N-au trecut nici 2 luni si revista Capital a publicat un articol amplu cu titlul  " Cel mai batran blogger din Romania ". Aveam 90 de ani.
      Am fost incurajat si am considerat blogul ca pe o provocare - termen probabil rar la un om de varsta mea -  si m-am straduit sa-i fac fata.
     Se implinesc deci  4 ani. Pentru o viata de om, 4 ani este putin, dar pentru un nonagenar, 4 ani inseamna foarte mult si cred ca a venit timpul unui scurt bilant.
      Despre ce am scris ?
      Dar despre ce nu am scris ?
      - Informatii despre conditiile de trai pe care le avem la Camin
      - Amintiri, cugetari, comentarii, intrebari si despre trecut , dar si despre prezent
      - Despre participarea la festivitati oficiale, aniversari, comemorari, ceremonii religioase, concerte spectacole de teatru
      - Despre sosirea unui grup de tineri artisti voluntari, care prin actiunile organizate in colaborare cu noi, ne-au schimbat fundamental stilul de viata si ne-au facut sa intelegem ca si batranetea poate fi frumoasa
      - Prezentarea unor spectacole de teatru, scrise si interpretate de noi, sub indrumarea artistilor voluntari si prezentate atat la Camin si in afara lui
      - Despre atelierele de creatie,cercurile de pictura, de dans, de lucru de mana, foto, etc.
      - Despre lecturi si dezbateri pe teme politice, economice, sociale, de literatura, arta, s.a.m.d.
      - Despre vizitele unor grupuri de voluntari ai FCER, dar si de peste hotare -din Germania, Belgia, Spania, Olanda, Ungaria, Bulgaria, Suedia, Polonia,Austria, Letonia, impreuna cu care am organizat actiuni de socializare
      - Despre sejururi petrecute in fiecare an, la munte si la mare, precum si numeroase excursii de o  zi.  Si lista poate continua.
      Este evident o activitate intensa, foarte variata, exceptionala pentru un colectiv de oameni in varsta, prin care Caminul Rosen reprezinta o experienta pretioasa pentru alte institutii similare.
      Mentionez ca despre blogul " VARSTA 4 " si despre Caminul Rosen s-a scris mult in presa. Adevarul, Romania libera, Evenimentul zilei, Dilema veche, Realitatea evreiasca, Tataia, Regard (revista editata de ambasada Frantei in Romania) sunt cateve exemple.Au aparut articole in presa israeliana, S-a vorbit la radio si televiziune. Personal, mi s-a luat un interviu pentru BBC din Anglia.
      Desigur notorietatea Caminului Rosen se datoreste conditiilor deosebite care ni se ofera, actiunilor  cultural educative si  unor persoane de seama care locuiesc aici, dar consider ca  blogul "VARSTA 4" a contribuit si el - cu modestie - la faima Caminului.
Iata dovada ! Va prezint niste date statistice despre blog, culese de pe google : 192 postari, 37.326 afisari de pagina, dintre care 2.765 din SUA, 1.065 din Rusia, 953 din Germania, 705 din Israel, 524 din Franta, 477 din Danemarca, 313 din R. Moldova, 214 din Marea Britanie,198 din Ucraina,etc.
Se poate spune ca s-a dus vestea despre Caminul Rosen, peste mari si tari.
      Consider ca Blogul "VARSTA 4" este o realizare importanta din viata mea, iar faptul ca a fost obtinuta la o varsta foarte inaintata ii confera un plus de valoare.
     

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire