VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 16 ianuarie 2018

NAMASTE

             Acesta este cuvantul cu care incepe si se termina fiecare sedinta de yoga. Bineinteles cu palmele unite la piept si cu o usoara inclinare a capului in chip de salut. In traducere libera inseamna : Divinitatea din mine saluta Divinitatea din tine.
             

         De vreun an si ceva, la noi la Camin se desfasoara cu regularitate sedinte de yoga sub indrumarea lui Carmen Sascau o tanara extrem de sociabila, mereu cu zambetul pe buze care a castigat repede simpatia rezidentilor.

          Categoric, practicarea exercitiilor yoga are efecte benefice. Cei care participa parca au intinerit, sunt mai vioi, au un moral ridicat si o buna dispozitiei evidente.

          De aceia este imbucurator faptul ca numarul  yoginilor din Caminul Rosen  a sporit semnificativ, printre ei fiind unii cu varsta de 80-90 de ani. Babalau, Bradatan, Savoiu, Veronica, Cornea, Matilda sunt cateva exemple.

          Dar ce este de fapt yoga ?

          Este o combinatie de exercitii fizice si meditatie, miscari coordonate cu ritmul de respiratiei si postari imobile. Aceste exerciti au ca efect relaxarea, reducerea stresului, intarirea coloanei vertebrale, cresterea  mobilitatatii articulatiilor si intarirea musculaturii, ceea ce determina o respiratie profunda si pana la urma asigura o imbunatatire generala a starii fizice si spirituale.
           Sa mentionam ca yoga se practica in India de mii de ani si cunoaste in prezent o raspandire tot mai mare in lumea intreaga. In Romania am aflat prima data de yoga din romanul  Maytrei al lui Mircea Eliade si iata ca dupa 75 de ani am devenit yogin.            

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire