VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

joi, 25 ianuarie 2018

CE ESTE BATRANETEA ?

            Batranetea este o etapa absolut normala a vietii noastre  si  ea are niste caracteristici inevitabile, atat de ordin fizic cat si spiritual. Se produce o oarecare uzura a organismului, o scadere a capacitatii de efort si apar unele probleme de memorie. Important este ce atitudine luam fata de aceasta situatie. 
           Unii devin ingrijorati,  sunt demoralizati, cad intr-o stare de apatie si chiar intra in panica. Mare gresala !
           Sa ne intelegem. Batranetea nu este nicidecum o tragedie sau o lovitura a soartei. Dimpotriva, consider ca este un motiv de bucurie. Sa ne gandim ca unii nu au norocul sa mai ajunga la batranete... Sa-i invidiem pe cei care s-au prapadit de tineri ?
           Dupa parerea mea, batranetea poate deveni o frumoasa  poveste de viata si aceasta depinde in mare masura de noi insine.
           Pentru aceasta trebuie sa ne adaptam stilul de viata, la noile conditii. In primul rand sa ramanem activi, bineinteles intr-un ritm mai lent, potrivit capacitatii de efort a fiecaruia. De exemplu sa facem cat mai multa miscare,  cel putin 15 minute de gimnastica in fiecare dimineata,  plimbari prin parc sau in jurul casei.
            Important este de asemenea sa ne facem un program zilnic de activitati variate care sa cuprinda, vizionari de filme, auditii muzicale, sah, table, remy, domino, dezlegari de cuvinte incrucisate, etc.
           La fel de important este sa evitam apatia, izolarea, sa ne creiem un cerc de prieteni cu care sa socializam.
           Cel mai important este sa gandim totdeauna pozitiv, sa fim optimisti. Chiar si atunci cand avem unele necazuri sa nu ne pierdem speranta.
                 Procedand in felul acesta, cu siguranta batranetea va fi chiar placuta.


.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire