CE ESTE VIATA ?
Michelangelo Buonarroti genialul pictor al Capelei Sixtine de la Vatican, realizatorul uriasei statui a lui Moise de la biserica San Pietro din Roma spunea "Viata este un dar al lui Dumnezeu pentru noi ... Modul cum noi traim aceasta viata
este darul nostru pentru Cel Atotputernic".
Dupa aproape un secol de existenta, cu multe evenimente extreme, cand de mare bucurie, cand de adanca tristete, eu am capatat o bogata experienta care ma ajuta sa inteleg mai bine ce este viata.
O prima observatie: viata este foarte scurta. In raport cu eternitatea, ea reprezinta mai putin decat un graunte de nisip in Sahara. Deci sa nu irosim timpul, sa fim permanent activi, sa ne gasim mereu ceva placut de facut.
Alta observatie : intamplarile pe care le traim fiecare, pentru noi personal sunt foarte importante, dar pentru umanitate ele nu inseamna mare lucru. In consecinta, mai ales in momentele dificile din viata, sa ne gandim ca exista semeni de ai nostri care au necazuri mult mai mari.
Cat priveste aspectul nostru fizic, odata cu trecerea anilor acesta, inevitabil, se schimba, se erodeaza, si se deterioreaza ... Dimpotriva, viata spirituala odata cu inaintarea in varsta se dezvolta, se imbogateste. Prin urmare, sa ne straduim sa ne pastram tineretea spirituala pana la adanci batraneti.
Pe de alta parte, este stiut ca fiecare dintre noi avem parte in viata si de bucurii, de evenimente placute, realizari importante, implinirea unor visuri ... dar si de necazuri, suferinte, accidente, drame. Pe primele le gestionam usor, cu celelalte insa, e mai greu. Sa tinem seama ca ele sunt de fapt lucruri absolut normale, firesti, nimeni nu este scutit de momente neplacute, de esecuri, de ratari, de deziluzii. In aceste conditii se pune problema cum trebuie sa procedam atunci cand se produce un astfel de eveniment. Unii se necajesc cumplit, se plang, jelesc la nesfarsit. Altii, mai echilibrati, dupa primele momente de durere, se gandesc la solutii care sa diminueze urmarile, care sa alina suferinta, incearca sa repare pe cat posibil efectele negative. Categoric asa este bine sa facem. Trecutul nu poate fi schimbat, viata merge inainte.
Foarte important este totdeauna sa gandim pozitiv, sa fim optimisti, sa avem incredere in noi si sa nu ne pierdem niciodata speranta. Sa fim convinsi ca si o intamplare neplacuta poate fi o experienta utila, ea ne ajuta sa prevenim in viitor, necazuri similare.
Pana la urma, depinde in mare masura de noi, daca viata noastra este un lung sir de necazuri, suparari si nemultumiri sau dimpotriva o poveste frumoasa plina de bucurii si fericire.
Sa adoptam ca principiu conducator in viata cuvintele marelui Voltaire "Am hotarat sa fiu fericit pentru ca este bine pentru sanatatea mea".